vineri, 30 iulie 2021

Calcedonia de Trestia

 


Colecții și Colecționari 


Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza, Baia Mare


30 iulie 2021




    Vineri, 30 iulie 2021, ora 11:,00 va avea loc vernisajul epoziției temporare Calcedonia de Trestia, la sediul Muzeului Județean de Mineralogie Victor Gorduza Baia Mare din  bd. Traian, nr. 8.

    În cadrul acestei expoziții monominerale vom avea plăcerea de a prezenta un număr impresionant de piese doar din zona Maramureș, mai precis calcedonia de Trestia care, după cum spune și numele se găsește în special în zona localității Trestia, comuna Cernești, Maramureș.

    De-a lungul timpului calcedonia de la  Trestia  și-a câștigat o anumită celebritate și  a atras atenția cercetării mineralogice nu doar datorită culorii albastre și neobișnuitelor sale forme dar și datorită faptului că de peste două secole încercările de stabilire a originii au rămas cel mai adesea la stadiul unor ipoteze contradictorii.

    Datorită culorii și texturii rubanate acest tip de calcedonie este folosit și în scop decorativ, de la podoabe personale la elemente din structura unor construcţii. În această expoziție pot fi admirate câteva astfel de piese de podoabă, mai precis inele, cercei și pandante toate doar din calcedonie de Trestia.

    Piesele prezentate în această expoziție sunt exclusiv din colecțiile particulare ale unor pasionați de mineralogie: Leontin și Răzvan Ciuturaș, Alexandru Costin, Ștefan Strimb și Emil Spiac.

Vă așteptăm să vizitați epoziția.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu