vineri, 30 iulie 2021

10 povești și rețete pierdute prin Deltă

 


Lansare de carte


Teodor Hossu-Longin, Valeriu Leonov


Casa Avramide, Tulcea 


30 iulie 2021




    Lansare de carte la Casa Avramide, azi începând cu ora 19:00. Teodor Hossu-Longin lansează cartea-album intitulată 10 povești și rețete pierdute prin Deltă (cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov).

Are balta... povești - un text de Petru Țincoca

    "Așa cum pentru o ciorbă pescărească bună se folosesc mai multe specii de pește și gras, și slab, tot așa Teodor Hossu-Longin pune-n cea mai nouă carte a sa zece <povești și rețete pierdute prin Deltă>. Pescar învederat și neistovit drumeț, autorul nu se oprește doar la Delta Dunării, ci vizitează și Balta Comanei, ispitindu-ne cu mâncăruri cu nume ciudate și ațâțătoare, culese și de prin bălți, și din partea continentală a Tulcei. Sigur că, după specific, peștele e vedeta incontestabilă, însă scriitorul mai scapă o gâscă, un mistreț, rezervându-și poate dreptul de a trata (și găti) cum se cuvine, în alte cărți asemenea, zburătoarele și dihăniile terestre, căci, vorba aia, are balta… povești. Valoarea documentară și literară a volumului este potențată de poveștile adevărate ale locurilor, care pivotează grațios între vechi și nou, păstrând aura perenă a deltei,  

    Teodor Hossu-Longin furișând – prin iscusite jocuri scenice – formulele culinare printre pățanii, personaje și ficțiune de bună calitate. Împănată cu fotografii și versuri alese pe sprânceană, cartea exală miresme uitate sau poate chiar neștiute, prozatorul știind cum să stârnească și pofta de deltă, și pofta de mâncare. Ce mai tura-vura: un deliciu de carte!”

Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu