duminică, 4 aprilie 2021

Exponatul lunii

 


Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I 


București 


aprilie 2021




     Piesa aleasă este un cufăr realizat din lemn de esență moale, de formă paralelipipedică, vopsit în culoare neagră. Are un capac dreptunghiular, prins cu două balamale, sculptat sub forma unor creneluri. Pe laterala din față a capacului sunt aplicate 7 (șapte) dreptunghiuri metalice, ștanțate, de culoare argintie. Cele două ușițe au gravate  în adâncime un model longitudinal, realizat fiecare din 4 (patru dungi) și aplicate câte 4 (patru) dreptunghiuri metalice de culoare argintie, de diferite mărimi, ștanțate, două fiind aplicate în zona broaștei de deschidere. La partea inferioară are un sertar ce se deschide cu cheie, pe care sunt, de asemenea aplicate 3 (trei) pătrate metalice, de aceeași culoare. Pe fiecare laterală se găsește câte un triunghi metalic, de culoare argintie, pe care este prins câte un mâner din același metal argintiu. La interior, căptușit cu material tip pluș, de culoare crem, în lăcașuri speciale pentru fiecare model, pe partea centrală și pe uși, se găsesc următoarele  piese:

- 1 polonic pentru servit supa;

- 2 linguri pentru servit;

- 2 furculițe pentru servit;

- 2 cuțite pentru bucătar;

- 12 linguri pentru supă;

- 12 furculițe pentru felul principal;

- 12 cuțite mari pentru felul principal;

- 12 furculițe pentru pește;

- 12 cuțite pentru pește;

- 6 furculițe pentru vânat;

- 6 cuțite pentru vânat;

- 12 cuțite mici (pentru salată/aperitive);

- 12 furculițe mici (pentru salată/aperitive);

- 6 lingurițe pentru desert.

În sertar se găsesc:

- serviciu pentru muștar - 4 boluri de cristal în suport de argint;

- 4 lingurițe pentru muștar;

- un cuțit pentru tăiat tortul;

- o furculiță pentru servit tortul;

- un cuțit pentru tăiat vânatul; 

- o furculiță pentru servit vânatul;

- un cuțit pentru servit vânatul;

- o furculiță pentru servit fructe;

- o lingură pentru sos (fructe).



     Piesele au mânerele decorate cu motive geometrice aplicate prin ștanțare  și au gravată pe față o monogramă, formată din literele E, L și I. Lamele cuțitelor pentru pește și tăiat tortul, ca și lamele furculițelor perechi, au gravate prin poinsonare motive simple geometrice. Pe lama cuțitelor pentru servit felul principal și aperitive se regăsește sigla fabricantului german ,,J.A.HENCKELS.SOLINGEN ZWILLINGSWERK / NICHT ROSTEND”. Pe unele piese (tacâmurile pentru pește, cele pentru tort și fructe și  furculița pentru vânat) se poate vedea ștanțată o altă marcă, cea a atelierului „WMF N I/0” din Geislingen, amândouă atelierele, vestite în epocă pentru produsele de veselă realizate,  fiind  din lumea germană.

    Tot setul se presupune că ar fi aparținut Doamnei Elena Cuza și a intrat în patrimoniul Muzeului Militar Central, în anul 1968.

Muzeograf Anca Ionescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu