miercuri, 24 iunie 2020

Ia și cămașa de acasă




Muzeul de Etnografie Brașov, 


24 iunie - 19 iulie 2020




    Cu ocazia Zilei Universale a Iei, sărbătorită în fiecare an în data de 24 iunie, Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să redescoperiți acest simbol al culturii identitare în cadrul expoziției Ia și cămașa de acasă.
    Expoziția, deschisă în perioada 24 iunie - 19 iulie 2020, la sediul din Bd. Eroilor nr. 21A, Brașov, oferă cadrul în care pot fi admirate ii din patrimoniul muzeului dar și dintr-o colecție particulară, reprezentând, pe de o parte, vechea ie cu "ciurele” din Țara Oltului iar, pe de altă parte, așa zisă ie națională din Brașov”.
    Expoziția propune inițierea publicului în domeniul vast al simbolisticii populare prezentate prin intermediul iilor. În cadrul expoziției vor fi evidențiate: tehnici, decoruri, denumiri locale, simboluri și detalii legate de evoluția acestora în timp.
    Fiecare cămașă poartă un mesaj al cărui cod era descifrat de membrii comunității tradiționale dar care acum a dispărut. :Citirea” acestor semne cusute sau țesute ducea la aflarea zonei de proveniență, a etniei, statutului social, a stării civile, grupei de vârstă, a ocaziei cu care se purta.
   Având în vederea Regulamentul privind activitatea în muzee în perioada stării de alertă, atât la deschiderea din data de 24 iunie 2020, ora 18:00 cât și în zilele următoare, accesul publicului se va face prin programare la nr. de telefon 0268 476243.
 Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu