sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Aurul împăraților chinezi...




Muzeul Național de Istorie a României 


București 


20 noiembrie - 20 martie 2019




    149 de obiecte de orfevrărie extrem-orientală de o excepțională valoare istorică, care datează din timpul domniei împăratului Wanli (1573-1620), cel de-al paisprezecelea împărat al dinastiei Ming (1368-1644), vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a României în cadrul expoziției Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai.
     Obiectele din colecția Dong Bo Zhai provin din patrimoniul Muzeului de Artă Xi’an Qujiang și oferă o imagine complexă asupra artei prelucrării aurului din timpul dinastiei Ming, mai ales a celei din timpul domniei împăratului Wanli. Cea mai mare parte a acestora par să provină din același mormânt, au fost realizate în atelierele imperiale Yinzuoju și sunt ilustrative pentru măiestria tehnică și pentru formele estetice atinse în primii ani ai secolului al XVII-lea, în cadrul acestor ateliere care produceau obiecte exclusiv pentru uzul imperial și al primelor ranguri ale societății chineze. În timpul dinastiei Ming, aurul, alături de jad și mătase, era considerat unul din cele mai prețioase materiale, important simbol, totodată, al bogăției și statutului social înalt.
     Aceste piese, meticulos lucrate din aur și încrustate cu pietre prețioase, sunt foarte variate din punct de vedere tipologic, alături de podoabe precum, tradiționalele ace de păr decorate cu simboluri care exprimă bunul augur, cercei și brățări, regăsindu-se și vase utilizate în cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea băuturilor, dar și seturi de coșuri cu flori, obiecte pur decorative împodobite cu motive animaliere și vegetale care exprimă urări de sănătate, bogăție și longevitate.
Mai multe detalii aici: https://bit.ly/2QhOm5j
Vă așteptăm cu drag la vernisaj!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu