sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Acești administratori ai eternității




Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


22 noiembrie 2019

 



   Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o întâlnire interesantă despre Boema literară și artistică vineri, 22 noiembrie 2019, ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, numită Acești administratori ai eternității.
   Despre cum se comentau bucăți literare, cum se citeau poezii, se croiau articole, se făceau glume vor vorbi Silviu Angelescu, Mircia Dumitrescu, Ioan Groșan, Călin Andrei Mihăilescu, Ion Mureșan, Dumitru Radu Popa, Eugen Suciu și muzicianul Mircea Tiberian. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
    Boemi au fost numiți cei cărora nu le-a fost frică să fie diferiți, să iasă în evidență și să-și arate preferințele, fără a le păsa de părerea majorității. Boemi au fost inovatorii, cei care au avut un cuvânt de spus în evoluția culturală a umanității. Boemi sunt numiți cei care gândesc liber, care nu au idei preconcepute, care sunt toleranți cu cei din jurul lor și acceptă că diferențele dintre oameni fac lumea mai frumoasă.
    Atunci când vorbim despre boemă, nu avem cum să nu amintim de cafenelele bucureștene care au cunoscut o strălucire aparte atât la final de secol XIX, dar și în plin secol XX. Cafenelele erau locuri de întâlnire, de polemici și de creație ale celor mai de seamă scriitori, poeți, artiști, actori, ziariști, reuniți în Capitală din toate colțurile României. Viața spirituală a acestor locuri reprezintă un subiect tentant, plin de savoare, evocat nu o dată de cei care le treceau pragul și se slujeau fie de condei, fie de penel, fie de cuvânt.
   În literatura română, boema a fost puternic reprezentată în perioada dintre cele două războaie mondiale, scriitorii și artiști bucureșteni alegându-și drept punct de întâlnire cafeneaua Capșa. Lumea artistică bucureșteană a renăscut în anii 1960, pe lista noii boeme literare figurând numele poeților Leonid Dimov, Nichita Stănescu, Valeriu Pantazi, sau al graficianului Florin Pucă.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu