marți, 2 iulie 2019

Pe simezele orădene - Îngeri și Demoni




Arta plastică contemporană românească 


Ioan Muntean 


Muzeul Orașului Oradea 


4 iulie - 1 septembrie 2019





Parteneri: 
Muzeul Național Brukenthal, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea. Asociația culturala Octavian Smigelschi

    Trăim într-o lume și într-o viață în care ne raportăm la valori. De multe ori însă avem de ales între două posibilități. Viața noastră se creionează după ce alegem noi. Important este să alegem binele și nu răul, frumosul și nu urâtul, munca și nu lenea, adevărul sau minciuna și exemplele pot continua.
    Proiectul de față s-a născut în urma frămîntărilor și neliniștilor care ne animă existența în căutarea drumului bun pe care îl vrem parcurs. Familiarizat cu erminia și simbolistica artei sacre, Ioan Muntean a preluat o serie de elemente din aceasta, încercatând o transpunere în spațiul plastic a acestei lupte continue de căutare a bineluiÎn lucrările din expoziție poate fi observată cu ușurință o apropiere de limbajul plastic abstract, în care artistul și restauratorul sibian a folosit cu spontaneitate tușa, care i-a susținut aceste frământări. Tușa nervoasă a fost însoțită de accentele cromatice puternice care intră în dialog cu spațiile calme și mai mereu brune, peste care pare că s-a așternut deja timpul. Dacă la icoane întâlnim acele "blicuri de lumină”, aici lumina vine din mai multe direcții și pe mai multe planuri, creând un disconfort care sporește tensiunea lucrărilor. Lumina se relevă ca o pată cu o gestică pronunțată, care o transformă în semn, asemeni unor carectere dintr-o scriere de mult uitată.
     Cu aceste lucrări artistul Ioan Muntean și curatorii Diana Iancu și Alexandru Constantin Chituță ne invită să căutăm drumul spre lumină și în drumul nostru să împărtășim cu semenii aceste gânduri lăuntrice care să bucure privitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu