marți, 2 iulie 2019

In memoriam Luca Onul




Întâlnire cu metafora 


Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița 


11 iulie 2019




     Născut la Telciu, în 20 mai 1942, a urmat, după liceu, cursurile de biblioteconomie de trei ani la Bucureşti şi a fost, până la nefericită clipă din după-amiază zilei de 2 ianuarie 2001, bibliotecar la Casă de Cultură a Sindicatelor şi secretar al Cenaclului literar George Coşbuc.
     Poet prin excelenţă, Luca Onul făcea parte din spiţă tot mai rară a poeţilor cu drag de a recită versurile celor mari; ştia multe poeme şi avea o dexteritate rară de a versifică. A debutat, în 1984, la editura Dacia, cu volumul Zăpezi de sprijin.
     Cărţile sale: Jocul de-a soarele, Cămaşă de iarbă, Banchetul metaforei sau hoit suflat cu aur se lecturează cu interes, datorită unei atmosfere poetice proprii, susţinută de prospeţimea metaforelor în care era neîntrecut, şi de aceea socotit de Radu G. Ţeposu că “aparţinând altor vremuri”.
     "Avem în faţa noastră o prozodie care ţi se oferă sensibilităţii spontan şi nemijlocit, ca orice poezie adevărată, unele dintre strofe imprimîndu-se în memorie precum primul sărut al primei iubite.” (Teohar Mihadaş)
     Recital de poezie pe versurile poetului Luca Onul este un spectacol a cărui temă centrală este trecerea Timpului și destinul ființei creatoare, facerea și desfacerea în cioburi dureros-multicolore a eu-lui artistic. Luca Onul este un mare poet, cu o fibră, o textură a Cuvântului teribil de sălbatice, primitiv-fertile și atingând perfecțiunea asemenea Măiestrei lui Brâncuși, dar, din păcate, e un poet mai curând nedescoperit și nelegiuit aruncat de cei care l-au citit cândva, în uitare.
Dumnezeu să te ţină-n lumină!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu