Lansare de carte
Ștefania Dinu
Librăria Humanitas, Cișmigiu, București
2 iulie 2019
O carte mult așteptată: Mese și meniuri regale. Eleganță,
fast și bun-gust de Stefania Dinu, a apărut recent în colecția Istorie cu
blazon, coordonată de Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.
Lansarea volumului va avea loc marți, 2 iulie, ora 19:00, la
Librăria Humanitas Cișmigiu, alături de Dana Gonț, Oana Popa, Adrian-Silvan
Ionescu și Stefania Dinu.
Cu siguranță v-ați întrebat cum se desfășurau mesele la
Curtea Regală a României în trecut, când, cum și ce mâncau membrii Familiei
Regale sau cu cine obișnuiau să ia masa.
"Am încercat să aduc în prim-plan modul cum se desfășurau
mesele la Curtea Regală a României în perioada 1866–1947, protocolul impus cu
acest prilej, orele la care membrii familiei regale luau masa, ce alimente
preferau și ce tipuri de mese aveau loc cu diferite prilejuri. [...] Odată cu
trecerea timpului, bucătăria s-a înnoit continuu și constant, posibilitatea de
a lansa moda în acest domeniu aparținând, bineînțeles, marilor familii regale.
În acest context se încadra și familia regală a României, care urma preceptele
bucătăriei franceze. La Curtea regelui Carol I, bucătar a fost, timp de trei
decenii, francezul Papa Gillet, [...] iar Castelul Peleș avea propriul
bucătar-șef, acesta fiind, în 1892, Ignace Goldenberger. La Curtea regelui
Ferdinand și-a desfășurat activitatea, tot vreme de trei decenii, germanul H.
Edner, iar Iosif Strassman a fost bucătarul Curții regelui Carol al II-lea și al
Curții regelui Mihai.” Ștefania Dinu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu