vineri, 3 mai 2019

Exponatul lunii





Muzeul Național al Unirii 


Alba Iulia 


mai 2019




    Sculptura votivă din marmură a fost descoperită în 1969 în Alba Iulia și o înfățișează pe zeiță într-o ipostază clasică. Isis a reprezentat divinul feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice. Ea evoluat în mod extraordinar de la atributele ei tradiţionale de zeiţă egipteană majoră, la o identitate nouă, mult mai complexă, dobândită în spaţiul religios greco-roman, unde va fi centrul unui cult de mistere remarcabil. Cultul isiac s-a răspândit cu rapiditate în lumea mediteraneană, adepţii lui atribuindu-i marii zeiţe venite din Egipt aproape toate puterile divine feminine, toate însușirile specifice zeiţelor panteonului greco-roman și nu numai.
    Alături de statueta Isidei, va fi expusă și o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris, al cărui mit se construiește în jurul personalității magice și salvatoare a zeiței care i-a fost soție și soră divină.
    Despre Isis și Osiris vă va povesti dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Secției Arheologie-Cercetare a muzeului.
    Veți putea vedea atât sculptura romană cât și replica ei realizată prin imprimarea 3D pe baza modelului obținut în urma scanării piesei cu ajutorul luminii structurate în cadrul programului cultural Pantheon 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și co-finanțat de AFCN.
    Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor muzeale care marchează începutul Festivalului Roman Apulum (ediția a VII-a), fiind urmat de vernisajul expoziției Ceramica în canabele Legiunii XIII Gemina de la Apulum.
    Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia pentru Cultură Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Vă așteptăm la muzeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu