joi, 14 martie 2019

Monumentele Mihai Eminescu




Lansare de carte 


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București 


20 martie 2019





    In cadrul ciclului de prezentare a personalităților culturii române Casa de Cultură Friedrich Schiller și Primăria Municipiului București vă invită miercuri, 20 martie 2019, ora 18:00, la o dezbatere în jurul evenimentului editorial: albumul Monumentele Mihai Eminescu, autori Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla, apărut la Editura Banatul Montan Reșița, 2018.
    Acest volum a apărut în cadrul proiectului România Centenar, 1918-2018 al Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
   Tipărirea cărții-album s-a făcut și cu sprijinul financiar al Guvernului României, Departamentul pentru Relații Interetice.
   Cu această ocazie vor fi prezentate și volumele Eminescu și România: o descoperire permanentă și Ludwig Vinzenz Fischer și traducerile eminesciene, realizate de cei 2 editori, publicate de  Editura Banatul Montan, Reșita, 2018 și  apărute sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și dedicate Centenarului României Mari (1918 - 2018).
    "Eminescu se mira înminunat că ar fi putut să creadă că ar putea să moară vreodată. Atâta vreme cât noi suntem, el este. Atâta vreme cât el este, noi nu putem să credem că am putea să murim vreodată”. (Nichita Stănescu)
   (...) Albumul de față propune o panoramă reprezentativă a monumentelor închinate lui Mihai Eminescu, a tentativelor atâtor mari artiști de a descifra absolutul eminescian și de a se exprima pe ei înșiși în același spirit, ca dialog necesar în interiorul eminescologiei. Chipul geniului am încercat să-l situăm în context, aducând adeseori și alte imagini ale ambianței naturale sau urbane. Firește că nu am reușit o arhivă exhaustivă, mai sunt statui, case, instituții, precum biblioteci, școli, muzee, colecții, care merită a fi cunoscute și consemnate în imagini fotografice spre mai dreapta lor prețuire. O cartografiere a acestui patrimoniu eminescian ar fi o datorie a tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu