marți, 26 februarie 2019

Hărți imaginare




Arta plastică contemporană românească 


Lucian Muntean 


Institutul Cultural Român, București 


28 februarie 2019



    Vernisajul proiectului expozițional Hărți imaginare al artistului Lucian Muntean va avea loc joi, 28 februarie, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Expoziția prezintă lucrări selectate care fac parte din seria de picturi intitulată Hărți imaginare ce cuprinde 40 de lucrări în tehnica acril pe pânză.
    Geolog de profesie, Lucian Muntean a fost întotdeauna fascinat de hărţile pe care le-a consultat: de la cele fizice, meteorologice, economice sau demografice, până la cele geologice sau pedologice, cu simbolurile și codurile colorate, de oprerare.
    Pavel Șușară, critic de artă, afirmă că în pictura lui Lucian Muntean regăsim o analiză fină a detaliilor, stratigrafie cromatică și un joc extrem de complex al texturilor.
    "Dacă peisajul tradițional oferă un spectacol de o foarte mare diversitate, acoperind o plajă largă de posibilități expresive şi își plasează întotdeauna privitorul în exterior, noua peisagistică pe care Lucian Muntean o propune, deplasează percepția de pe evenimentele din afară pe acelea dinlăuntru, de pe arhitectura imaginii pe structura ei, pe mecanismele sale intime. Pământul, în diversele lui agregări, nu mai este privit ca o formă constituită cu succesiuni de planuri și cu variații de relief ușor de recunoscut, ci ca o țesătură complexă de evenimente interioare”, subliniază Pavel Şuşară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu