marți, 20 noiembrie 2018

Moda românească în Primul Război Mondial




Muzeul Micul Paris 


București 


21 - 28 noiembrie 2018





   Pentru a marca unul dintre cele mai importante evenimente din istoriei Romaniei, Asociaţia Kinofest propune o expozitie inedita, un studiu despre felul in care a fost influentata moda de catre prima conflagratie mondiala, despre schimbarile sociale care s-au petrecut in perioada respectiva, si felul in care vestimentatia a reflectat aceste schimbari. Cercetarea se refera la vesmantul urban, avand si o parte dedicata straiului traditional. Expozitia va prezenta haine urbane feminine si barbatesti, haine traditionale, accesorii, fotografii. Vizitatorii vor primi brosura expozitiei (distribuita gratuit).
    Primul Război Mondial a reprezentat un moment de cotitură în viaţa socială a oamenilor şi factor de primă importanţă în schimbarea modei civile din perioada 1914-1919. Acţiunile beligerante, economia de război (cu rationalizările si rechizitiile sale), propaganda patriotică, o viată mai activă a femeilor - toate au dus la multe schimbări în felul cum se îmbrăcau oamenii.      Uniformele militare au fost o influentă constantă asupra vesmintelor civililor, nevoia de confort a dus la forme mai lejere, la stiluri mai putin formale, atât pentru femei cât si pentru bărbati. Femeile au participat activ la efortul de război, fiind prezente importante, prin angajarea în economie si industrie (în locul bărbatilor plecati pe front), prin munca de asistente medicale voluntare sau prin organizarea logistică din spatele frontului. Acest fapt a accentuat emanciparea lor, si a dus la schimbări curajoase în modă: scurtarea fustei, purtarea costumului taior (de influentă masculină), abandonarea corsetului rigid – deci o schimbare a siluetei si a idealului de frumusete. Unele femei au purtat chiar pantaloni si părul tuns scurt. Sobrietatea hainelor feminine (cu forme androgine, si cromatică mohorâtă) a fost compensată de pălării îndrăznete si fanteziste, foarte diverse. Fenomen deosebit de complex, moda romaneasca din timpul Primului Război Mondial prezintă, pentru prima dată în istorie, concepțiile moderne ale hainelor, principii valabile și astăzi: funcționalitate, libertate de mișcare, ornamentație redusă, design inteligent, eficiență economică. Putem afirma deci că una dintre cuceririle Marelui Război a fost şi confortul veșmintelor, și că el, războiul, a deschis larg porțile modei, către modernitate.
Va invitam la Muzeul Micul Paris, pe strada Lipscani nr 41.
Expozitia este deschisa intre 21 - 28 noiembrie, intrarea este libera.
Conferinta va avea loc joi, 22 noiembrie, la ora 18:00.
    La finalul expoziţiei, se va crea un site pe care vor fi expuse documentele şi obiectele, expoziţia devenind astfel accesibilă nelimitat, ca timp şi spaţiu
    Materialele prezentate în această expoziţie fac parte din colecţiile particulare ale lui Valentin Partenie, Raluca Partenie si Iulia Gorneanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu