joi, 8 noiembrie 2018

Traversând frontiere




Istoria fraților Lapedatu 


14 noiembrie 2018




Vă invităm și vă așteptăm cu drag la o nouă întâlnire organizată în cadrul GRIPS 
    Dr. Andreas Wild, vicepreședinte al Fundatia Lapedatu va susține joi, 14 noiembrie 2018, începând cu ora 15:00, o prelegere despre viața și activitatea fraților Lapedatu în România și în context european.
    Istoria unică a fraților gemeni Alexandru și Ion Lapedatu, exemplară pentru epoca Marii Uniri, conține momente definitorii legate de traversarea frontierelor. Copilăria și adolescența sunt dominate de granița Imperiului Austro-Ungar, în timpul primului război mondial, granița de est va fi definitorie pentru traiectoria lui Alexandru. După război, centrul de interes se deplasează spre vest. Alexandru pleacă la Conferința de pace la Paris în decembrie 1918, iar Ion are misiuni internaționale esențiale pentru finanțele țării, în special în Germania. În august 1939, frații sunt amândoi în străinătate, iar declanșarea celui de-al doilea război mondial face brusc drumul spre casă foarte complicat. La sfârșitul războiului, granițele Europei de est se vor închide ermetic pentru o jumătate de secol, cu efecte fatale pentru generația Marii Uniri.
    Istoria fraților Lapedatu ilustrează exemplar capacitatea oamenilor de a depăși frontiere de orice tip: geografice – traversând granițele între State, pentru motive publice sau familiale; sociale - doi gemeni născuți în sărăcie, ridicându-se la înalte funcții și contribuind semnificativ la viața unei națiuni; temporale – traversând epoca de supresiune a memoriei sub dictaturi și reapărând în spațiul public pentru a da o pildă și o încurajare generațiilor viitoare.
Locul desfășurării New Europe College, Strada Plantelor, nr. 21, București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu