duminică, 14 octombrie 2018

Tipografi bucureșteni din veacul al XVIII-lea




Patrimoniu tipărit 2.0 


Daniela Lupu 


Biblioteca Muzeului Municipiului București


16 octombrie 2018





   Continuăm seria evenimentelor din cadrul proiectului Patrimoniu tipărit 2.0 cu un portret de tipograf: preotul Stoica Iacovici.
   Răsfoind cărțile bisericești imprimate la București în prima jumătate a secolului al XVIII-lea un nume apare frecvent: "prea cucernicul între preoți, popa Stoica Iacovici tipograful”. Majoritatea cărților publicate în oraș în această vreme, în limba română sau greacă, sunt tipărite de popa Stoica Iacovici (1715-1749). Apoi mai întâlnim un alt Iacovici tipograf – Radu (1731-1743) şi, mai târziu, un Stoicovici – Iordache (1760-1767).
    Alţi doi tipografi Stoicovici apar în această vreme şi la Episcopia Buzăului - Ioan (1743) şi Ghinea (1767-1768). Cine au fost toți aceștia, care sunt relațiile de rudenie între ei, ce cărți au tipărit şi la ce tipografii au fost angajați? Sunt întrebări la care se vor oferi răspunsuri pe baza surselor documentare cercetate, în care un loc important îl ocupă cărțile imprimate de acești tipografi. După îndelungate peregrinări, unele dintre acestea au ajuns în fondul de carte veche al Bibliotecii Muzeului Municipiului București.
Invitat:
Dr. Daniela Lupu, Șef serviciu Documentare, Bibliotecă, Arhivă în cadrul Muzeului Municipiului București
    Participarea este liberă, pe bază de înscriere. Vă rugăm să trimiteți un scurt e-mail la adresa: contact@m3culture.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu