duminică, 21 octombrie 2018

În Balcani, dincolo de ieri




Cătălin D. Constantin 


Facultatea de Litere, București 


24 octombrie 2018




   Frații Ianaki și Milton Manakia s-au născut într-o familie de păstori aromâni, în a doua parte a secolului al XIX-lea, la Avdela, sat cocoțat pe înălțimile Munților Pindului, pe atunci încă în Imperiul Otoman, astăzi în Grecia. Istoria îi va reține drept autori ai unui număr mare de fotografii de o importanță documentară deosebită și drept primii cineaști care au înregistrat un film pe teritoriul Imperiului Otoman și în Balcani, la numai un deceniu după ce frații Lumière realizaseră primul film din istoria omenirii. 
   În 1906, Ianaki și Milton Manakia au fost invitați la București, pentru Expoziția Generală Română, ocazie cu care primesc titlul de fotografi ai Curții Regale a României. Cu acest prilej, un fond de fotografii reprezentând portrete de aromâni și așezări ale aromânilor din Pind a fost achiziționat de Muzeul de Artă Națională, strămoșul Muzeului Țăranului Român de astăzi. Revendicați în egală măsură de greci și de macedoneni, frații Manakia sunt în continuare prea prea puțin cunoscuți în România.
    "În urmă cu vreo doi ani am descoperit din întâmplare că puține dintre fotografiile cu localități aromâne din fondul Manakia al Arhivei de Imagine a Muzeului Țăranului Român sunt localizate, multe dintre ele având în registru o descriere sumară, făcută în spiritul național al epocii, de tipul: comună românească din Balcani. Pe unele le-am identificat imediat, urmare a cercetărilor de teren efectuate pe parcursul anilor trecuți în Munții Pindului. Pentru altele, povestea e puțin aventuroasă, a urmat o nouă cercetare de teren, în Grecia și în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Tot atunci am avut ideea de a reface astăzi fotografiile, cu exact aceeași încadrare ca frații Manakia, imediat după 1900. Cât de mult s-a schimbat lumea vlahilor și, în general, cât de mult s-au schimbat Balcanii în ultima sută de ani? Despre aceasta vorbesc miercuri, 24 octombrie, în prezentarea care va avea loc la Facultatea de Litere.
Cătălin D. Constantin 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu