joi, 21 iunie 2018

Drumul Comunismului în Albania




Muzeul Municipiului București 


22 iunie - 15 iulie 2018




    Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției de fotografie Drumul Comunismului în Albania care va avea loc vineri, 22 iunie, ora 16:00, la Palatul Suțu. Expoziția va putea fi vizitată până duminică, 15 iulie 2018. Va participa doamna Etleva Demollari, director al Muzeului Național Albanez al Securității Casa frunzelor.
   Muzeul Național Albanez al Securității Casa frunzelor prezintă publicului român imagini cu Albania din anii 1945-1991.
   Istoria pe care Albania a experimentat-o ​​timp de 45 de ani nu a fost foarte diferită de cea a României și a altor țări din blocul comunist. Grave măsuri represive, asupra individului și individualității, au generat peste 100 de milioane de victime.
   Expoziția este compusă din trei părți: politica internă, politica externă și rezistența anticomunistă din anii 1945-1991. Regimul comunist se baza pe doi piloni ideologici puternici: lupta de clasă și dictatura proletariatului, pe care a fost construit și justificat un sistem de violență și reprezentare.
   Enver Hoxha a urmărit un stil de politică modelat după stalinism, precum și de elemente ale maoismului. Albania s-a alăturat taberei comuniste cu Iugoslavia (1944-1948), URSS (1948-1961) și China (1961-1978). Țara a intrat într-un deceniu de izolare paranoică și stagnare economică, contactul cu lumea externă fiind practic tăiat.
   În acest sistem, poliția politică, securitatea de stat ca instrument al statului-partid, a avut un rol semnificativ: represiv, intimidant și de control.
   Expoziția se încheie cu imagini ale rezistenței anticomuniste de-a lungul anilor și dărâmarea statuii lui Enver Hoxha pe 20 februarie 1991, marcând simbolic prăbușirea regimului comunist.
   Imaginile expoziției noastre sunt oferite de: Muzeul Național Albanez al Securității Casa frunzelor”, ATSH, AMB.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu