luni, 15 ianuarie 2018

Reginele României – Istorie şi cultură




Georgeta Filitti 


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Ploiești


16 ianuarie 2018





   Sub egida Zilei Naţionale a Culturii, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură Prahova marţi, 16 ianuarie 2018, 
ora 15:00, în sala Auditorium, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, conferinţa Reginele României – Istorie şi cultură, susţinută de cunoscutul istoric prof. univ. dr. 
Georgeta Filitti.
    Fiecare dintre reginele României, prin misiunile pe care şi le-au asumat, atât culturale, cât şi diplomatice, au spus o poveste care a ajuns în inimile oamenilor.
    Regina Elisabeta, alături de soţul său, Regele Carol I al României, lângă maşina de scris, în cercuri literare, la căpătâiul bonavilor, alături de nevăzători – iată cinci dintre cele mai cunoscute ipostaze în care s-a afirmat în istoria şi cultura românilor. A publicat poezii, basme, amintiri, piese de teatru, în limbile franceză şi germană, sub pseudonimul Carmen Sylva.
   Regina Maria alături de Regele Ferdinand I al României, a reprezentat o prezenţă remarcabilă la Curtea Regală: în timpul războiului merge în tranşee, în spitale printre răniţi; se implică în activitatea diplomatică pentru a consfinţi internaţional Marea Unire. Înzestrată cu un simţ estetic deosebit şi-a pus amprenta în amenajarea Palatului Cotroceni, Castelelor Pelişor, Bran, Balcic. A publicat, în engleză şi franceză, articole, schiţe, povestiri şi memorialistică pentru a face cunoscută cultura şi spiritualitatea românească.
Birou istorie,
Amalia Nicoară



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu