vineri, 12 ianuarie 2018

Eminescu la Sibiu. Expoziție documentară




Biblioteca ASTRA 


Sibiu 


15 - 25 ianuarie 2018





Curatori:

Bogdan Andriescu (Biblioteca Astra), 
Raluca-Maria Teodorescu (Muzeul Național Brukenthal)

Parteneri: 

Biblioteca Astra, Sibiu; Asociația Filateliștilor din Județul Sibiu

    Expoziția organizată în parteneriat cu Biblioteca Astra are drept scop sărbătorirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, prin reconstituirea urmelor prezenței acestuia în orașul Sibiu.
    Prin intermediul manuscriselor, fotografiilor de epocă, emisiunilor filatelice, volumelor de carte și carte veche și al foto-documentelor, se trasează 4 momente, în intervalul 1864-1869, în care prezența lui Mihai Eminescu este creionată la Sibiu. 
    Primul este vizita făcută fratelui său Nicolae și, deși contestată de unii specialiști, absolvirea clasei a III-a gimnaziale, Mihai Eminescu fiind înscris la cursurile fără frecvență la Gimnaziul romano-catolic din Sibiu în anul 1864 (redactorii revistei Fântîna Blanduziei au descoperit în 1889 un certificat școlar din care reiese acest lucru). "După testimoniul şcolar pe care l-am găsit între hârtiile lui, el a trecut a treia clasă gimnazială la Sibiu“ scria I. Slavici în articolul Eminescu şi Ardelenii. Atunci a încercat, împreună cu actori amatori punerea în scenă a unei piese de Vasile Alexandri, Iorgu de la Sadagura, a cărei reprezentație cu public nu a mai avut loc. 
    Un al doilea moment este reprezentat de toamna anului 1866 când, găzduit fiind de Al. Lăpădatu, a vizitat mai multe localități din Mărginimea Sibiului și a adus o coroană la mormântul lui Gheorghe Lazăr din Avrig. 
    Cel mai cunoscut moment al prezenței lui Mihai Eminescu la Sibiu este reprezentat de spectacolele date alături de trupa de actori a lui Mihai Pascaly în perioada iunie-iulie 1868, prilej cu care se recomanda “Mihai Eminovici, actor în trupa lui Pascaly”. Un an mai târziu, regăsim încă un martor al prezenței poetului la Sibiu, reprezentat de semnătura acestuia în Registrul de vizitatori al Muzeului Societății Ardelene de Științele Naturii, care este datată 
9 iulie 1869.
    Revenirea la Sibiu în mai multe rânduri a poetului și legăturile sale cu personalități ardelene demonstrează atașamentul său pentru valorile culturale și istorice locale.


O altă manifestare. Tot cu tematică eminesciană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu