joi, 11 mai 2017

Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului




Arta plastică contemporană 


Expoziție itinerantă 


mai - septembrie 2017






    Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează expoziția itinerantă Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului.
    Evenimentul comemorează cei 2000 de ani de la moartea marelui poet latin, Publius Ovidius Naso care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine. Născut la Sulmona, în Italia, Ovidius a murit la Tomis, Constanţa de astăzi, după un exil, hotărât de împăratul Augustus, care a durat opt ani.
    Manifestarea reunește 63 de lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, realizate de artişti din Italia, Grecia, Bulgaria şi România. Vor expune: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum și Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu din România.
    Expoziţia va fi itinerată în 8 oraşe, din 4 ţări, refăcând astfel drumul exilului pe care l-a parcurs Ovidius de la Roma la Tomis, anume: Sulmona (Sulmo), Roma, Brindisi (Brundisium), Corint (Koryntos), Nessebar (Mesembria), Balcic (Dionysopolis), Mangalia (Callatis) şi Constanţa (Tomis). Primul vernisaj va avea loc la Sulmona, luni, 15 mai 2017, începând cu ora 17.30. Expoziția va fi dechisă la sala Rotunda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa și va rămâne la dispoziția publicului până la data de 20 mai 2017 când va lua drumul Romei. Vernisajul va fi însoţit de un spectacol de poezie, realizat de actorul român Emil Boroghină, cu proiecţia traducerii în limbile latină și italiană ale textului recitat.
    La data de 22 mai 2017, expoziția va fi vernisată la Academia di Romania din Roma, unde va rămâne deschisă pentru public până la mijlocul lunii iunie. La mijlocul lunii iunie, expoziția va fi dusă la Brindisi și va fi vernisată la Palazzo Granafei Nervegna. De la Brindisi, anticul Brundisium, locul de îmbarcare al poetului Ovidius Naso pentru a ajunge la Tomis, expoziția va lua drumul Corintului, unde va fi vernisată la Galeriile de Artă. De la Corint, expozitia va reface drumul terestru pe care l-a parcurs marele poet latin și va fi vernisată la la Galeriile de Artă din Nessebar, la Centrul Cultural Palatul din Balcic, la Casa de Cultură din Mangalia și la Muzeul de Artă din Constanţa.
    Evenimentul de la Sulmona și Roma este sponsorizat de Fundația Fildas Art, prin programul Catena pentru artă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu