miercuri, 15 noiembrie 2017

Obiecte Grăitoare




Lansare de carte 


Ștefan Câlția 


Târgul de Carte Gaudeamus, Romexpo, București 


25 noiembrie 2017




    Albumul Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare, publicat de Curtea Veche Publishing, va avea lansarea de târg sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 16:00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la standul editurii Curtea Veche Publishing. Acest eveniment întâmpină lansarea albumului din cadrul Muzeului Colecțiilor de Artă, ce va avea loc pe data de 4 decembrie 2017.
   În cadrul lansării de târg din 25 noiembrie, pictorul Ștefan Câlția alături de autoarea Svetlana Cârstean și de Irén Arsene, Directoarea Curtea Veche Publishing, se întâlnesc pentru a schimba idei, răspunde întrebărilor publicului și a dezbate conceptele comune întâlnite și printre paginile albumului: artă, carte și creație, trecute prin firul roșu al conservării.
    Compus din trei eseuri ale autoarei Svetlana Cârstean, curatorilor Liliana Chiriac și Alexandra Manole, albumul continuă, prin intermediul vederilor din cadrul expoziției însoțite de poveștile lor, dar și de ample comentarii sau viziuni critice, imersiunea în profunzimile simbolice ale Obiectelor Grăitoare.
    Pentru Svetlana Cârstean, expoziția Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare propune o intimitate creatoare pe care o împărtășește în eseul Înapoi la obiect. Înapoi la Ștefan Câlția, în care autoarea merge împreună cu cititorul prin spațiu, îi sugerează relațiile dintre obiect, lucrare și artist. Astfel, textul devine o citire sinceră asupra salvării, moștenirii, intimității care nu duce la comoditate, ci invită la descoperirea detaliilor și a sufletului obiectelor. Viziunea Svetlanei este completată de cea a Alexandrei Manole, curator al Galeriei Posibilă, pentru care expoziția și albumul adună fapte firești: de ocrotire și punere împreună, aproape, a ceea ce e apreciat pentru valori estetice, sociale ori culturale, în timp ce pentru Liliana Chiriac, șef-secție la Muzeul Colecțiilor de Artă din București, dorința de a împărtăși cu vizitatorii muzeului simbioza perfectă dintre operele și obiectele artistului a fost imboldul pentru începerea acestui proiect.
    Astfel, albumul Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare, devine atât o mulțumire adresată tuturor celor care au conlucrat la construcția expoziției, care au permis cotrobăirea în propriul atelier și în propriile gânduri, dar și contextul de a oferi tuturor celor interesați și mai multe resurse de noi citiri și perspective, așa cum declară Matei Câlția, galerist al Galeriei Posibilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu