miercuri, 7 iunie 2017

Forma Relevată




Arta plastică contemporană românească 


Nicolae Moldovan 


Galeria Helios, Timișoara 


15 - 28 iunie 2017





    Avem deosebita plăcere de a anunța deschiderea expoziției personale a artistului vizual Nicolae Moldovan care va avea loc joi, 15 iunie, ora 18:00, la Galeria Helios, Piața Victoriei nr. 6, Timișoara. Expoziția intitulată Forma Relevată va reuni un fond de lucrări de ceramică, rezultate ale unor perioade relevante de meditație și consum artistic. Lucrările prezentate în cadrul acestei expoziții se vor regăsi reproduse în catalogul dedicat a cărui lansare va fi în carul vernisajului.
    “Ceea ce poate spune ceva despre estetica de tip modernist a lucrărilor sculptorului-ceramist, care exploatează tensiunea părţilor, cel mai adesea şi ea de tip complementar, cu intervenţii accidentate, un fel de supra-realism ad-hoc, ori, dacă ne dorim, o ironie la adresa unei sintaxe amintitoare de clasic, varianta <avangardistă>.
    Evaluate, cântărite în moliciunea lor parcă modelată de sentiment, piesele transmit o aură de feminitate, de tactil plăcut atingerii şi evocator de apropiere, mângâiere, îmbrăţişare – şi poate din această cauză privirile ni se îndreaptă de cele mai multe ori spre spaţiile unirii sau alipirii lor, care nu exprimă niciodată tensiuni, dramatism, forţări, ci dau impresia unor căutări, a unor soluţii de cuplare descoperite din aproape în aproape, ca şi cum ar fi experimentări, metafore ale împăcării dintre idei, morfeme, materii, oameni, lumi.
   Iar dacă vom examina atent elementele sintactice ale acestei propuneri artistice, vom descoperi că ele nu se leagă vital de comunicarea ori comuniunea cu solul, de simbioza cu gravitaţia, proprie artei sculpturale propriu-zise, dar de o estetică a pătrunderii şi întrepătrunderii evocatoare, în larg registru intelectual-poetic, a nunţii cerului cu pământul, a marilor hieros gamos eliadeşti traduse în limba lutului. În această cheie de lectură, fiecare piesă în parte şi toate în ansamblul lor sunt o mare odă închinată dragostei, felurilor ei atât de diferite de a fi în lume.” (Constantin Hostiuc)
    În deschiderea expoziției va lua cuvântul criticul si istoricul de artă Constantin Hostiuc.
    Expoziția Forma Relevată poate fi vizitată în perioada 15-28 iunie la Galeria Helios, Piața Victoriei nr. 6, Timisoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu