joi, 18 mai 2017

Pictura - un orizont în mișcare




Arta plastică contemporană românească 


Dan Bota 


Biblioteca Națională a României, București 


22 mai - 12 iunie 2017





    Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu galeria Colony Art, vă invită luni, 22 mai 2017, ora 18:00, sala Euforia/Symposium, la vernisajul expoziției Dan Bota: Pictura - un orizont în mișcare.
   “Pictor format în cultura tradițională a imaginii, – aceea care se hrănește constant din structurile constituite ale lumii vizibile și care a sistematizat expresia în genuri, adică a identificat imaginea drept peisaj, natură statică, portret, compoziție etc. -, Dan Bota a căutat permanent soluții de evaziune din enunțurile preexistente, dar a păstrat continuu distanța optimă față de logica lor elementară. Astfel, pictura lui se manifestă pe un interval larg, când mai aproape de sursa obiectivă, de modelul în funcțiune la un moment dat, când mai aproape de expresia suficienta sieși, de subiectivitatea în plină expansiune, însă mecanismele de reglare a distanței sunt atât de subtil manevrate încât imaginea evită spectaculos atât retorica realului nemijlocit, cât și dezagregarea, fuga în abstracțiunea fără memorie, a purei subiectivități.
Pictând pânze mari, suprafeţe care se substituie realului însuşi, Dan Bota încearcă o reproiectare a lumii, o reconfigurare a acesteia printr-un scenariu aproape mistic – adică prin mântuirea imaginii brute şi prin transsubstanţierea culorii”. (Pavel Şuşară)
    Expoziția va putea fi vizitată în Sălile Euforia și Symposium, în perioada 22 mai-12 iunie 2017, după următorul program: luni, miercuri, vineri între orele 10:00-18:00, marți, joi între orele 10:00-20:00.
Intrarea este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu