marți, 2 mai 2017

Exponatului Lunii Mai




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


3 mai 2017





   Muzeul Judeţean Teleorman organizează miercuri, 3 mai 2017, ora 11:00, deschiderea Exponatului Lunii Mai.
   Pentru această lună este propus publicului vizitator un exponat ce aparţine colecţiei de numismatică - moneda de 10 Bani, emisă în anul 1867.
   Aceasta, împreună cu nominalurile de 1 ban, 2 bani şi 5 bani, au fost primele monede emise în România, după ce la data de 22 aprilie/4 mai 1867 a fost adoptată "Legea pentru influenţarea sistemului monetar naţional şi pentru fabricarea monedelor naţionale” - legea noului sistem monetar prin care s-a hotărât tipul de monedă naţională, ce avea să se numească "LEU”, divizat în 100 de "BANI”.
   Prin urmare, exact acum 150 de ani, lua naştere sistemul monetar naţional, fapt ce avea, dincolo de însemnătatea economică, şi o însemnătate politică, în momentul în care se aspira tot mai mult la independenţa faţă de Imperiul Otoman, fapt ce avea să se petreacă un deceniu mai târziu.
   Primele monede, cele divizionare, au fost realizate din bronz şi au fost bătute în Anglia, în monetăriile de la Londra şi Birmingam.
   Moneda de 10 Bani, emisă într-un tiraj de 5000000 de exemplare, are diametrul de 30 mm şi greutatea de 10 g. Pe avers se află textul "ROMANIA” şi stema ţării înconjurată cu un cerc perlat. Pe revers, într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stânga) şi una de stejar (dreapta), sub panglica ce leagă cele două ramuri, se află numele monetăriei - "Watt & Co.”, iar în centru, valoarea nominală "10 BANI” şi dedesubt anul "1867”. Muchia monedei este netedă.
    Piesa expusă a ajuns în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman în anul 1973, ca urmare a unei donaţii de monede, bancnote şi medalii româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu