marți, 31 mai 2016

Exponatul lunii: Ulcior de nunta.




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 30 iunie 2016





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită joi, 2 iunie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Iunie.
    Pentru perioada 1-30 iunie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect etnografic deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un Ulcior de nunta. 
     Ulcior de nunta ce face obiectul Exponatului Lunii, datează din anul 1907 şi provine din comuna Ciuperceni, satul Poiana, reprezentând o donație din anii optzeci ai secolului trecut. Este de fapt un ulcior confecționat în comuna Oboga a județului Olt, un important centru ceramic. Reprezintă o piesă importantă și valoroasă a colecției de ceramică etnografică a Muzeului Judeţean Teleorman, prin ornamentica pe care o are precum și prin vechimea lui.
    Ulciorul este decorat cu simboluri solare reprezentate de rozete (cele lunare lipsesc deoarece deoarece au o conatație malefică și funerară), și simboluri zoomorfe: simbolul șarpelui este întruchiparea forțelor magice ale pământului, care distrug forțele malefice reprezentate de broască. Pe acest ulcior șarpele este reprezentat sub forma a două perechi, una care înghite broasca (simbol malefic) iar cealaltă protejează tânăra familie și îi menea în același timp fertilitate pentru a perpetua specia cu prunci sănătoși. Piesa mai este decorată și cu ornamente geometrice, cercul, care semnifică veșnicia, zig-zagul și „S”-ul orizontal ce reprezintă simboluri ale apei, ale fecundității, ale fericirii și fertilității care trebuiau să coboare asupra tineri familii. De asemenea, mai prezintă ornamente florale în relief și vegetale: ramura de brad specifică ulcioarelor de nuntă, simbolizând rezistența și vigoarea ce trebuie să însoțească cuplul ce se întemeiază prin căsătorie.
    Cromatica folosită de decorarea acestui ulcior este plină de simboluri: culorile în care este pictat au legătură cu forțele telurice legate de fertilitate: albul, verdele, galbenul, negrul și roșul cărămiziu.
   Ulcioarele de nuntă se constituie în obiecte importante de recuzită în secvențele spectacolului nunții. Ulcioarele sunt prezente în momentele mai importante ale ceremoniei, atât în județul nostru, cât și în alte zone ale țării. Astfel, la pețire, viitorul mire își trimite pețitorii la părinții fetei cu o ploscă sau un ulcior cu vin sau rachiu. Dacă părinții fetei beau din ulcior, este semn că au primit pețirea. Ulcioarele de nuntă se comandau de către mire, care le folosea și pentru "chemarea la nuntă”, secvență care se petrece joia, în saptămâna nunții, când ulciorul plin cu vin este purtat de către fratele de mână, fiind recunoscut după ulciorul și prosopul așezat de-a curmezișul pieptului. Dacă se bea din el de către cei care erau invitați la nuntă însemna că invitația era acceptată. De asemenea, ulciorul era utilizat și la petrecerea de sâmbătă seara (din preziua cununiei) și la petrecerea de la masa mare, menită să consfințească unirea mirelui și a miresei precum și înrudirea neamurilor. Din ulciorul plin cu vin (ca simbol al belșugului) trebuiau să bea mai întâi mirii.
   Ulcioarele de nuntă reprezintă o categorie a ceramicii tradiționale care azi se regăsește în interiorul modern al unei case ca piesă decorativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu