luni, 17 octombrie 2016

Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră




Muzeul Municipiului București


18 octombrie - 27 noiembrie 2016






    Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău, anunță deschiderea expoziției Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră găzduită de Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, începând cu data de 
18 octombrie 2016.
    Expoziția prezentată pe gardul exterior al Palatului Șuțu (Bd. I.C. Brătianu 2) și accesibilă tuturor vizitatorilor centrului bucureștean marchează împlinirea a 140 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, prilej de a readuce în discuție diversele aspecte complexe ale vieții și creației artistului retras în Franța. Expoziția include o biografie completă a sculptorului român, o selecție de fotografii care documentează traseele parcurse de artist de-a lungul vieții sale, marcându-i existența și creația deopotrivă, portrete personale și de grup, imagini cu o serie de lucrări reprezentative, care au reținut atenția lumii întregi și prin care astăzi este recunoscut la nivel mondial, documente oficiale și manuscrise, testimoniale, comentarii critice, evidențiind cele mai importante momente ale vieții sale, istoria unei vieți așa cum poate fi ea reconstituită din arhive.
Expoziția poate fi vizionată până la data de 27 noiembrie 2016.
    Constantin Brâncuși (19 februarie 1876-16 martie 1957) este un sculptor român, important artist plastic al întregii lumi, reprezentând una dintre cele mai cunoscute personalități care au reușit să înnoiască limbajul sculpturii moderne mondiale. Artistul părăsește țara în 1903 pentru a se îndrepta spre Franța, unde în 1905 este admis la cea mai importantă Academie de Arte Plastice a momentului, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon dʼAutomne, Paris, în 1906, iar 8 ani mai târziu deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii, la Photo Secession Gallery din New York, din acel moment devenind tot mai faimos în întreaga lume. Temele recurente ale creației sale se regăsesc în ciclurile Sărutului, Păsării măiestre, Muzei adormite, Domnișoarei Pogany, Ovoidului, Păsărilor în văzduh, Coloanelor fără sfârșit. Multe dintre cele mai reprezentative lucrări ale artistului au fost create în atelierul său din Paris, Impasse Ronsin, devenit celebru de-a lungul timpului. În 2017, se vor împlini 60 de ani de la dispariția marelui sculptor român, care a rămas cu regretul neputinței întoarcerii în țara sa până la sfârșitul vieții, la momentul respectiv în țară fiind considerat un reprezentant al burgheziei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu