joi, 29 septembrie 2016

Perpetuum Țăndărică




Muzeul de Artă Cluj - Napoca


30 septembrie - 21 octombrie 2016






   Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj organizează, în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2016, expoziția Perpetuum Țăndărică (Peste 70 de ani de istorie a marionetelor de la Teatrul Țăndărică din București).
    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 30 septembrie 2016, la ora 12:00 în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția va fi prezentată de către Călin Octavian Mocanu, actor, directorul Teatrului Țăndărică și Florin Gherasim, muzeograf organizator al evenimentului.
   Teatrul de animație este firul roşu ce leagă copilăria de adolescență, o constantă în devenirea generaţiilor. Astfel, expoziţia Perpetuum Țăndărică se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru. Publicul de toate vârstele va face cunoștință cu aventura lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă, timp de trei săptămâni, la Cluj-Napoca. Păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 70 de ani a Teatrului Țăndărică și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din țara noastră.
     Astăzi, în România, teatrul de animație este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educație. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conţinutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf și scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj. Proiectul Perpetuum Țăndărică își propune să expună creațiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuși, familiarizând publicul cu tendințele estetice și tehnicile de construcție contemporane.
   De-a lungul timpului, expoziția a putut fi vizitată în București (Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie și Palatul Șuțu), în țară (Alba Iulia, Galați, Buzău), dar și în străinătate (China, Croația).
   Expoziția va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu