joi, 18 august 2016

Festivalul Dilema veche




Alba Iulia


26 - 28 august 2016





    Vă invităm, fără ceremonial, dar curtenitor, la singurul festival internaţional organizat de o revistă în România. Trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat exact atît cît trebuie: dezbateri, literatură şi filme, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.
    În ultimul weekend din această vară, restaurăm, între zidurile vechii cetăţi din Alba Iulia, spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă săptămînal de peste două decenii: dialogul, diferenţa opiniilor şi gustul fin pentru cultură.
    În deschidere, prof. dr. Mugur Isărescu va susţine o conferință Despre patrimoniul cultural și economie care descrie relația complexă între aspectele "strict” culturale și legăturile lor cu economia și finanțele.
   Cele 100 de viori ale Budapest Gypsy Symphony Orchestra ne vor încînta cu muzică din cultura maghiară şi muzică folk ţigănească. Le urmează La nuit américaine, cu Marcian Petrescu & Trenul de noapte, AG Weinberger, Chuck Hubbard & Westroot.
   Sîmbătă, trei intelectuali europeni discută despre cîteva probleme actuale ale Europei, printre care şocul migrației şi atentatele recente. Conducătorii cîtorva culte religioase din România vor discuta despre rolul credințelor în lumea de azi, confruntată cu fenomenul migrației și cu alte probleme acute. Discuția va fi moderată de Teodor Baconschi. Andrei Oişteanu susţine o conferinţă pe tema evreilor din România în context european: asemănări și deosebiri.
   Proiectăm documentarul Toto şi surorile lui, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București, dar şi Dincolo de calea ferată, o poveste relațională despre capacitatea unei femei de a reface țesătura familială destrămată, despre jocurile de putere dintre genuri și despre un moment simbolic în context românesc.
   Încheiem cu un concert unic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche. Holograf cîntă împreună cu Marius Bațu & D’Accord String, pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate.
   "Lucrul cel mai bun pe care a reușit să-l creeze Festivalul Dilema veche este atmosfera unică de pe străzile Cetății: invitații la festival, oamenii din Alba Iulia și publicul venit din țară alcătuiesc, pentru trei zile, o comunitate ad-hoc, construită în jurul valorilor culturale și al spiritului dilematic. E o atmosferă care nu trebuie ratată” – e de părere Mircea Vasilescu.
   La finalul lunii august, la Alba Iulia, dilema care vă ţine mintea trează şi inteligenţa ascuţită e aceeaşi Dilema veche. Trebuie numai să porniţi cu prezumţia de voie bună şi, timp de trei zile, vă puteţi relaxa inteligent, alături de scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi în unica şi ospitaliera cetate Alba Carolina, o adevărată comoară de istorie, arhitectură şi spiritualitate.
 Programul complet poate fi consultat pe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu