joi, 18 august 2016

Ceramica de Cluj. Din moștenirea culturală a unei bresle de olari




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


19 august - 17 septembrie 2016





    Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte vineri, 19 august 2016, de la ora 13:00, la vernisajul expoziției Ceramica de Cluj. Din moștenirea culturală a unei bresle de olari.
    Corporații de origine medievală, breslele au fost înființate cu scopul de a proteja interesele membrilor, secretele de producție, precum şi cu scopul de a asigura un nivel mai înalt de calitate a produselor. Drepturile şi obligațiile membrilor breslei erau reglementate de Statutul ei, care, în timp, putea fi reînnoit și completat. Acesta a fost şi cazul statutului breslei olarilor din Cluj, cea mai veche reînnoire a acestuia datând din anul 1512. Documentul a fost completat, ulterior, în anii 1523 și 1770. În anul 1815 a fost redactat un nou statut, ultimul document de acest tip al breslei, aceasta din urmă transformându-se în urma unei legi din 1872 în asociație industrială, iar în anul 1924 în Sindicat.
    Expoziția își propune să prezinte câteva aspecte din moștenirea culturală a acestui grup de meșteșugari, prin intermediul unor bunuri care au aparținut breslei de odinioară: diverse documente, lada de breaslă din patrimoniul Arhivelor Naţionale – Direcția Județeană Cluj și artefacte din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei – cahle, vase uzuale și decorative realizate de către meșterii clujeni în secolele XVIII–XX.
   Expoziția este realizată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţionale, cu sprijinul Bibliotecii Județene Octavian Goga Cluj și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
   Expoziția va fi deschisă până în 17 septembrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului 
nr. 21).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu