luni, 14 martie 2016

Valul Grecesc




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


21 - 28 martie 2016




    Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi București, Liga Navală Română, Uniunea Elenă din România, Asociaţia Sculptor - marinar Laurenţiu Macarie, TRUICART EVENTS şi Dan Tudor Truică – curator, au reușit, printr-un efort conjugat să realizeze un eveniment - reper în sfera expozițiiilor de grup de artă plastică românească contemporană: expoziţia taberelor de creaţie şi documentare TRUICART – Grecia (2013 – 2015), din Asprovalta, Corfu și Zakynthos, intitulată Valul Grecesc, ediția a III-a 2016.
     Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a Greciei (25 martie), cât și împlinirii a 156 ani de la constituirea Forțelor Navale Române, 88 de ani de la înfiinţarea Ligii Navale Române (8 martie 1928) și 195 de ani de la înființarea Republicii Elene (25 martie 1821).
     Vernisajul va avea loc luni, 21 martie 2015, ora 17:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi Bucureşti.
    În cadrul manifestării, ansamblul artistic Asteria al Comunităţii Elene din Bucureşti, soliste Silviana Arghiro și Antonia Cojocaru, cât și ansamblul de dansuri condus de Cristina Dumbravă, vor susține momente artistice.
   Manifestarea va fi prezentată de Ovidiu Dumitru, directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi București, Anghel Piroșcă si Ilarion Barbu din partea Ligii Navale Române; Olimpia Bandea din partea Uniunii Elene Române și Dan Tudor Truică, curatorul expoziției.

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 - 28 martie 2016.

    Manifestarea reuneşte pe simeze 27 de artişti plastici, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 50 de lucrări de picture si grafică
    Lucrările selecţionate transmit publicului iubitor de artă pasiunea, energia şi responsabilitatea actului creator.
    Rezultatul întâlnirii artiştilor cu frumoasele meleaguri ale Eladei au condus, indubitabil, la săvârşirea unor lucrări care citite singular sau în contextul simezei prezentei expoziţii, întâmpină şi luminează sufletul.
    Fiecare artist și-a propus să sondeze, conform sensibilității proprii, universul nemărginit al mitologiei, culturii și civilizației elene, prin formule compoziționale variate.
    Pornind de la interpretări care vizează, atât prin desen cât și prin culoare, peisajele scăldate în lumina unică a mărilor Egee sau Ionică și până la particularitățile arhitectonice ale satelor - port, artiștii contureză, cu măiestrie, unicitatea spațiului spiritual grecesc.
   În interpretări de factură nonfigurativă, o altă serie de participanți întreprind, printr-o abordare esențialmente cognitivă, un parcurs care pornește din interior, din străfundul ființei creatoare, către privitor, transmițând “stilizat” sensibilitatea dar și forța spiritului elen.
   În ansamblu, indiferent de modul de abordare, tehnica sau subiectul ales, artiștii participanți la expoziția Valul Grecesc demonstrează odată în plus că Grecia rămâne o eternă provocare, iar întâlnirea cu aceste meleaguri devine obligatorie. Mărturie a acestei năzuințe stau cele patru tabere de creație și documentare realizate în 2013 și în 2015 la care au participat 110 de pictori, sculptori și graficieni.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu