vineri, 26 februarie 2016

Locuind Bucureştiul contemporan. Naraţiuni şi interacţiuni în diversitate




ARCUB - Hanul Gabroveni


Bucuresti


29 februarie 2016





   Lansat oficial în mai 2015, proiectul Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti din împrejurimi a ajuns la final. Luni, 29 februarie 2016, ne întâlnim începând cu ora 19:00 la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Coloanelor) pentru evenimentul de închidere oficială.
    Cercetare. Web documentar. Ateliere creative. Pentru mai bine de 12 luni acestea au fost principalele activităţi care ne-au preocupat şi pe care le-am desfăşurat în cadrul proiectului, structurate fiind de câteva elemente importante:
[ ]         Împărtăşirea viziunii că locuirea circumscrie valori şi practici culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni;
[ ]         Obiectivul de a contribui la promovarea şi înţelegerea locuirii ca expresie a diversităţii culturale;
[ ]         Încercarea a-i aduce împreună pe cei interesaţi deja de tema locuirii, dar şi de a creşte interesul general pentru acest subiect (fie că vorbim de artişti, cercetători din domeniile socio-umaniste, specialişti din sectorul creativ, reprezentanţi ai societăţii civile, autorităţi publice mass-media sau public larg);
[ ]         Interacţiunea cu publicul, deopotrivă în mediul online şi offline;
[ ]         Apelul la elemente multimedia ca mijloace şi instrumente de a ajunge la un public cât mai larg;
[ ]         Dorinţa de a conecta ariile în care organizaţiile implicate în proiect au experienţă (cercetare > film documentar > educaţie);
    În ultima întâlnire din calendarul oficial al proiectului vom pune împreună cap la cap toate piesele importante ale proiectului.
    De asemenea, veţi putea intra în posesia volumului proaspăt ieşit de sub tipar De la stradă la ansambluri rezidenţiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureştiul contemporan şi a DVD-ului Bucharest Housing Stories conţinând toate episoadele serialului documentar. Ambele vor fi distribuite gratuit în cadrul evenimentului.
   Volumul De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan este coordonat de Natalia Negru şi este lansat la editura Pro Universitaria.

Din cuprins:
1. Prefaţă | de Vintilă Mihăilescu
2. Locuiri tranzitorii. De la camera de cămin la locuința cu chirie | de Maria Mateoniu
3. O etnografie a locuirii în rate | de Oana Cristiana Iftode
4. Apartamentul de bloc între spațiu de locuit și "acasă” | de Andra-Mitia Dumitru
5. Mare, curat și frumos. De la blocul comunist la ansamblu rezidențial | de Cristina Boboc
6. Metropola Chiajna. Experiențe ale locuirii într-un spațiu rural periurban | de Carmen Mihalache
7. Locuirea în spații disputate. Case naționalizate, retrocedări și evacuări în București | 
de Bogdan Iancu şi Cosmin Manolache
8. Locuire colectivă şi solidaritate în zonele de tip "ghetou”. Cămine din aleea Nehoiu | 
de Vlad Cătună
9. Casa din stradă. Cum locuim când nu avem unde locui | de Ciprian-Cosmin Voicilă

   Bucharest Housing Stories este un serial de tip web documentar produs de Asociaţia VIRA ce abordează diversitatea experienței de locuire din orașul București și imprejurimi.
    Este constituit din șapte episoade axate pe diferite tipuri de spații - blocuri construite în perioada socialistă, noi ansambluri rezidențiale, zone de tip "ghetou”, cămine studențesti, spaţii publice (locuirea "în aer liber”), fostele case naționalizate și cele din zona periurbană. Bucharest Housing Stories pune accent pe diversitatea experiențelor de vecinătate sau de rutină și pe relațiile cu spațiul locativ dezvoltate de persoane cu profiluri diverse, în total urmărind 21 de personaje.

    Evenimentul Locuind Bucureştiul contemporan. Naraţiuni şi interacţiuni în diversitate este organizat cu sprijinul Arcub şi Bucureşti 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraş candidat.

   Proiectul Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi este implementat de Asociaţia VIRA şi este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.
   Parteneri proiect: Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român

   Cu sprijin academic: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea din Bucureşti), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu.
   Cu sprijin non-guvernamental si civic: Policy Center for Roma and Minorities, Centru de Resurse pentru participare publică, Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei, Caleidoscop, Samusocial din România. Concordia România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu