marți, 2 februarie 2016

Exponatul lunii




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 februarie 2016





COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de
1 februarie 2016, o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii februarie 2016 face parte din colecția de Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind reprezentat de o piesă faianţă fină, o farfurie realizată în cadrul manufacturii de la Batiz (județul Hunedoara), prima şi cea mai renumită manufactură de acest tip din centrul şi estul Europei, condusă de către familia DAndré.
    În dezvoltarea sa, manufactura a cunoscut trei perioade, corespunzătoare anilor 1805-1820, 1820-1835 şi 1835-1848. Farfuria aparţine fazei a doua de activitate, caracteristică fiind cromatica și decorul realizat cu albastru de cobalt. În această perioadă a fost elaborată o variantă a tehnologiei vaselor de culoarea osului și a celor de culoare neagră. Piesa expusă are marginea ajurată, cu un decor fin, imitând țesătura de curmei. Central, pe o suprafață ocru-verzui, într-un medalion rombic este redat un cadru peisagistic compus din elemente vegetale și o clădire (se presupune că ar reprezenta clădirea manufacturii de la Batiz), întregul ansamblu fiind pictat cu albastru de cobalt.
Biroul de Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu