vineri, 9 octombrie 2015

O nostalgie intraductibila




Arta plastica contemporana romaneasca


Constantin Udroiu (1930-2014)


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


15 - 30 octombrie 2015





   Constantin Udroiu s-a născut la București în 1930. A studiat la Facultatea de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe Gheorghe Vânătoru (1908-1983). Condamnat la 22 de ani de muncă silnică pentru opinie critică la adresa conducerii politice, va ispăși o pedeapsă de 10 ani - din 1954 în 1964 – în temnițele comuniste.
   C. Udroiu a fost membru U.A.P. și a participat la numeroase expoziții de artă plastică din România și din străinătate. Pe lângă activitatea de creație artistică, Constanti Udroiu a participat la realizarea și restaurarea a numeroase fresce din bisericile românești, alături de profesorul său Gheorghe Vânătoru, de la care deprinde tehnica frescei.
   În 1971, la inițiativa presei din Sardinia, a fost invitat să organizeze o expoziție în orașul Sassari, având onoarea ca aceasta să-i fie vernisată de domnul Sandro Pertini, președinte al Camerei Deputaților și apoi președinte al Republicii. Tot în vara anului 1971, a câștigat premiul al treilea la Bienala de Artă Contemporană care a avut loc în Santa Teresa di Gallura. Acesta este momentul din care Constantin Udroiu se stabilește în Italia, unde își continuă activitatea de creație, până la moartea sa, în martie 2014. Realizează peste 200 de expoziții personale în întreaga Europă.
   A executat fresce în biserici bizantine din Italia și România. În 1993 a realizat o Via Crucis compusă din 15 capele pe un parcurs de 1 km din localitatea Faicchio, precum și o Cina cea de taină (8 x 4 m) și o Cina din Emmaus (6 x 4 m), în trapezul noului seminar din Benevento. Frescele au fost binecuvântate și sfințite de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.
   De asemenea, fiind interesat de aspectele istorico-critice ale artei, Constantin Udroiu a participat la numeroase manifestări culturale, cum ar fi Jeux de la Latinité (Universitatea din Avignon, 1978); colocviul Francia-Provenza-Sicilia (Avignon, 1979), colocviul dedicat Sfintei Ecaterina din Siena (Carpentras, 1980); a II-a și a III-a sesiune a Congresului Internațional de Studii Românești (Universitatea din Amsterdam, 1979 și Universitatea din Avignon, 1983); colocviul Presenza della Romania in Francia ed Italia (Sorbonna, Paris, 1984); a IX-a sesiune a Conferinței Mediteraneene (Colegiul Dowling / New York, Atena 1985). A participat la aceste reuniuni atât în calitate de pictor, cât și în calitate de teoretician. A susținut numeroase conferințe referitoare la arta bizantină, în Italia, și a publicat articole în presă.
   În iunie 1991 a fost numit Senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă, din a cărei conducere a făcut parte până la sfârșitul vieții.
   Printre numeroasele premii care i-au fost acordate amintim Diploma de Onoare și însemnele orașului Bordeaux, titlul de cetățean de onoare al orașelor Accettura (Matera/ Italia/ 1984), Vitulano (Benevento/ Italia/ 1986) și Passignano sul Trasimeno (Italia/ 2012). Aceste titluri le-a primit cu prilejul execuției unor fresce sau lucrări de artă monumentală.
   Constantin Udroiu a jucat un rol deosebit de important sub aspect educațional, conducând Școala de Artă Nikopeia - sau "Fierăria artelor”, cum îi plăcea lui să o numească - în cadrul căreia susținea cursuri gratuite pentru cei care doreau să învețe tehnicile picturii și ale xilogravurii. Școala de Artă Nikopeia a funcționat pe lângă Accademia Internazionale di Arte Moderna (Istituto superiore di cultura, cu sediul la Roma), în cadrul acesteia studiindu-se tehnica frescei și a picturii pe sticlă. Primul curs a avut loc în 1993 la Airola, la Mănăstirea minorită Sf. Pascal, cel de-al doilea, în 2006, la Matera (Picciarello), în parohia Buna Vestire, cel de-al treilea, din 2007, în Sala de Consiliu a orașului Passignano. În decembrie 2006, la Matera, Școala de Artă Nikopeia a organizat o expoziție de caritate sub titlul Omagiu pictorilor anonimi de biserici.
   Începând cu anul 2010, Școala și-a desfășurat cursurile la Passo Corese, în locații oferite de Primărie. Școala de Artă Nikopeia oferă cursuri gratuite, la sfârșitul fiecărui an cursanții primind o diplomă. După moartea lui Constantin Udroiu, în 2014, cursurile sunt susținute de profesori formați de acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu