miercuri, 18 februarie 2015

Intelectualii sub comunism




Centrul de Studii in Istorie Contemporana


Hotelul Howard Johnson, Bucuresti


25 februarie 2015





    Prima dezbatere din anul 2015 a Centrului de Studii în Istorie Contemporană aduce în discuţie cazul intelectualilor din România, în timpul regimului comunist, de la adevărate drame (pierderi de vieţi omeneşti, detenţii în condiţii inumane pe perioade foarte lungi) la adevărate destine de suscces alături de "biruitori”.
    Evenimentul va avea loc miercuri, 25 februarie, la Hotelul Howard Johnson, începând cu ora 18:00. Moderatorul Sorin Lavric îi va avea ca invitați pe Theodor Paleologu (eseist, profesor), Ana-Maria Cătănuș (istoric) și Daniel Cristea-Enache (critic literar). Intrarea este liberă.
    Dezbaterile organizate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer România îşi propun să aducă în discuţie subiecte importante din istoria contemporană. Invitații sunt personalităţi din diferite ramuri ale societăţii, cunoscătoare şi specializate în temele propuse spre dezbatere.

    Răsturnarea survenită după 23 august 1944 a spulberat speranţele reinstaurării României interbelice, întreaga societate fiind supusă unor procese distrugătoare. Elitele intelectuale au fost și ele cuprinse de acest val de schimbări radicale, care au răsturnat sistemul de valori pe care îl cunoşteau.
    În prima fază, marea parte a intelectualilor s-a coalizat în poziţia de respingere, iar în număr restrâns au susţinut demersul extremei stângi, fie că erau deja comunişti, fie din oportunism. Odată cu instaurarea guvernului Groza, urmată de înlăturarea monarhiei şi instalarea republicii, noul regim se instala cu rapiditate în toate structurile statului, iar numărul celor care au aderat la comunism a crescut considerabil.

    Activitatea intelectualilor a cunoscut cele mai mari impedimente, de la ruperea relaţiilor cu Occidentul, implicit a lipsei de cercetare în acel spaţiu, dar şi a literaturii de acolo, până la folosirea lor ca deschizători de drumuri în construirea visului socialist. Dacă în prima perioadă a regimul intelectualitatea s-a aflat în epoca de teroare a marilor procese, în cea de-a doua inocularea fricii şi constituirea universului concentraţionar s-a realizat sub atenta supraveghere a Securităţii. Bineînţeles, au existat şi beneficiari ai regimului, pe tot parcursul său, dar numărul victimelor represiunii îl depăşeşte pe cel dintâi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu