joi, 22 octombrie 2015

Via, vinul şi beţia la români




Muzeul Municipiului Bucuresti


Narcisa Stiuca


29 octombrie 2015




   Originea divină a viţei-de-vie face ca, în toată lumea creştină, vinul să se plaseze pe un loc privilegiat în alimentaţia majorităţii popoarelor. La români acest loc este consolidat pe de o parte, de prezenţa vinului în toate momentele ritual-ceremoniale esenţiale, iar pe de alta, de credinţe, legende şi colinde care dezvoltă teme şi motive apocrife.
   În schimb, conform aceloraşi tradiţii orale, inventarea băuturilor distilate este atribuită diavolului întrucât alterează fiinţa umană.
   Cu toate acestea nu consumul băuturilor ci excesul sunt condamnabile şi sancţionate, de aceea exemplele pe care le analizăm au implicaţii morale şi etice chiar dacă oscilează între discursul grav, solemn şi cel comic sau satiric. 
    Narcisa Știucă este conferențiar la Departamentul de Studii culturale din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, autoare a unor lucrări dedicate sărbătorilor și riturilor de trecere, precum și de istorie orală, toate bazate pe cercetări realizate în zone cu vocație de conservare a tradițiilor sau în ținuturi multietnice și multiconfesionale.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

5 noiembrie 2015 - Fotograful Aurel Bauh cu Emanuel Bădescu
 12 noiembrie 2015 – Arhitecţi şi arhitectură în periodice de acum un veac 
cu Sidonia Teodorescu
19 noiembrie 2015 – Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor 
cu Cătălin D. Constantin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu