luni, 13 iulie 2015

Cap de Bour - Prima emisiune tiparita a marcii postale romanesti




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Muzeul Colectiilor - Tinc, Galati


14 iulie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați, în parteneriat cu Asociaţia Galati2020, vă invită marţi, 14 iulie 2015, ora 11.00, la expunerea cu tema: CAP DE BOUR, PRIMA EMISIUNE TIPĂRITĂ A MĂRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI, susţinută de muzeograf Valentin Bodea.
    Tipărită după model austriac, la Iaşi, pe 15 iulie 1858, la tipografia Atelia Timbrului, în timpul caimacamului Nicolae Vogoride, prima emisiune de mărci poștale românești intitulată Cap de bour a reprezentat o revoluţie în sistemul de comunicare poştal dar şi o mişcare politică prin care se manifesta intoleranţă faţă de suzeranitatea Imperiului Otoman.
   La 22 iulie 1858, mărcile poştale au intrat în circulație la biroul poștal din Iași, iar la 8 august 1858 în celelalte birouri poștale moldovene. Au fost retrase la 31 octombrie 1858.
   Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Colectiilor - Tinc, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

Un comentariu:

  1. Căutând pe internet numele muzeografului Valentin Bodea, domnia sa nu pare să aibă ceva în comun cu mărcile poştale (după nume nu am auzit de el). Sper să nu apară în spaţiul public cine ştie ce enormitate de poveste despre Capul de bour.

    RăspundețiȘtergere