joi, 28 mai 2015

Castelana de la Ciucea




Muzeul Memorial Octavian Goga


Ciucea


29 mai - 15 iunie 2015





     Ca omagiu şi semn de recunoştintă, la aniversarea a 132 de ani de la naşterea Veturiei Goga (30 mai 1883, Sebeş-Alba - 15 iunie 1979, Ciucea), soţia scriitorului şi omului politic Octavian Goga, Muzeul Memorial Octavian Goga vă invită să revedeţi expoziţia Castelana de la Ciucea.
     In urma căsătoriei cu Octavian Goga, Veturia a abandonat o carieră artistică deosebită- ca soprană de coloratură dramatică şi s-a retras la Ciucea, rămânând să administreze domeniul şi Castelul, cumpărate de Octavian Goga de la văduva poetului Ady Endre.
    După dispariţia prematură a lui Octavian Goga, Veturia şi-a asumat voluntar rolul de a administra proprietatea de la Ciucea, de a o apăra de pericolul exproprierilor şi de a duce la îndeplinire îndemnul testamentar al defunctului său soţ care prevedea ca, dupã moartea sa şi a soţiei sale, "toate bunurile deţinute de ei sã fie donate Statului Român, iar la Ciucea să fie înfiinţat un muzeu, care să poarte numele poetului". Întregul ansamblu monumental, precum şi piesele colecţionate au fost donate de Veturia Goga, în anul 1966, Statului Român punând astfel, bazele conservării şi perpetuării în eternitate a memoriei lui Goga, prin infiinţarea Muzeului Memorial Octavian Goga de la Ciucea, în anul urmãtor, 1967. Astfel, putem afirma că, Veturia Goga este creatoarea acestui muzeu cu o identitate particulară pe cuprinsul întregii ţări şi care trebuie păstrat astfel în posteritate.
    Expoziţia, repanotată, după un proiect iniţial aparţinand expertului Radu Vasile şi domnului Aurel But, fost director al Muzeului Memorial Octavian Goga, va putea fi vizitatã în perioada 29 mai - 15 iunie 2015.
    In data de 29 mai, de la ora 12 a.m., expoziţia va fi deschisă prin evocarea personalitãţii Veturiei Goga de cãtre domnul Aurel But, fost director al Muzeului Memorial Octavian Goga de la Ciucea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu