marți, 24 februarie 2015

Arborele vieții




Arta plastică contemporană românească


Alma Redlinger


Galeria de Artă SENSO, București 


3 -28 martie 2015 






COMUNICAT DE PRESĂ

    Vă invităm marți, 3 martie 2015, ora 18:00, la vernisajul expoziției Arborele Vieții - Alma Redlinger care va avea loc la Galeria SENSO, Bd. Unirii nr.15, sector 5, București.
    Vernisajul expoziției Arborele vieții - Alma Redlinger, o nouă manifestare cultural-artistică găzduită de Galeria SENSO este prima din anul 2015.
    Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi susţinut de criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.
    "În anul 2014, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Alma Redlinger a fost sărbătorită printr-o amplă expoziţie de pictură. Actuala manifestare culturală organizată de Galeria Senso şi denumită Arborele vieţii îşi propune să evidenţieze lucrările de grafică ale artistei aflată acum la ceas aniversar. Reunind imagini realizate în diferite etape de creaţie, expoziţia are caracter personal, dar nu şi retrospectiv; femeile în interior – citind, conversând, pozând, gândind, cântând – au constituit una dintre direcţiile tematice cărora artista le-a dedicat numeroase reprezentări, pe care le privesc şi colecţionez cu plăcere; alt gen predilect este natura moartă, domeniu în care Alma Redlinger a realizat lucrări vrednice de luare aminte prin spontaneitate, cromatică şi armonie de ansamblu. I-am urmărit linia în toate lucrările de grafică selectate şi m-am bucurat să-i descoper alese calităţi: fragilitate când este nevoie, intensitate, caracter sintetic. Îmi place să urmăresc suitele tematice în timp, să observ dozajul savant în alb negru sau intervenţia fericită a culorii, să văd cum detaliile lipsite de semnificaţii majore dispar, cum formele îşi caută şi găsesc deplina relevanţă. Alma Redlinger este un nume însemnat al generaţiei sale, care şi-a creat un loc distinct în artele vizuale româneşti. O generaţie care a studiat în ţară sau în străinătate înainte de marele război, de obicei cu pictori consacraţi şi a trecut apoi prin toate vicisitudinile dirijismului totalitar. Mai târziu, generaţia s-a redescoperit pe sine şi s-a constituit într-o punte către aventura fascinantă a creaţiei contemporane. Politica de profil a Galeriei Senso este axată pe descoperirea unor artişti promiţători, pe fixarea unor nume şi opere în conştiinţa publică, dar şi pe întărirea câmpului de consacrare. În toate aceste ipostaze, pentru noi sunt esenţiale autenticitatea şi valoarea. Expoziţia pe care o găzduieşte Galeria Senso îşi propune să evidenţieze, odată în plus, longevitatea unei artiste care lucrează în fiecare zi, disciplinat, cu plăcere şi seninătate. Îi dorim Almei Redlinger aceeaşi putere de muncă, aceeaşi apetenţă pentru culoare, aceeaşi bucurie de a comunica”. (Anca Vlad, Președinte Fundația FILDAS ART).


    "Atrasă constant de lucrările Almei Redlinger – pictură şi grafică deopotrivă – (…) încerc sentimentul liniştitor pe care ţi-l dau lucrurile văzute şi cunoscute, pricinuit, desigur, de obişnuinţe vizuale, instalate în viaţa mea de zi cu zi petrecută într-unul din marile muzee de artă modernă din România – şansă profesională egalată doar de răspunderea pe care o implică. Iar opera semnată de Alma Redlinger este pictură de muzeu în cel mai adecvat şi adevărat înţeles al termenului, deşi segmentul temporal în care se înscrie este de obicei evitat în expoziţiile permanente ale instituţiilor noastre de profil. Creaţia artistei (…) şcolită sub îndrumarea lui M. H. Maxy aşează într-o armonioasă continuitate, elemente conceptuale şi de limbaj specifice cubismului, fovismului, expresionismului, constructivismului – mişcări de avangardă din secolul trecut, transpuse şi adaptate unei contemporaneităţi care, cu siguranţă postmodernă, deja le-a clasat şi clasicizat. Deplin sincronizată cu epoca în care trăieşte, artista lucrează în siajul acestor curente cu bucuria, mereu reînnoită, a descoperirii, pe care va fi simţit-o această generaţie a maeştrilor atunci când a reuşit să refacă o continuitate pierdută, să se informeze, să se elibereze de opresiunea rigorilor şi convenţiilor impuse”. (Dr. Doina Păuleanu – critic de artă, Directorul Muzeului de Artă Constanța).


    Expoziţia Arborele vieții - Alma Redlinger poate fi vizitată în perioada 3 - 28 martie 2015.

Program Galeria de Artă SENSO:

Zilnic, de luni până vineri între orele 11.00 – 18.00, 
sâmbătă și duminică între orele 12.00 - 18.00.
Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă 
este sponsor al evenimentului găzduit de Galeria SENSO.
Ne bucurăm și suntem onorați să ne fiţi alături la această manifestare c
are va avea loc marți, 3 martie 2015, ora 18:00 la Galeria SENSO.
Evenimentul va fi urmat de un cocktail.

Teodora Marin
Coordonator Comunicare
Mobil: 0744318725
E-mail: teodora.marin@galeriasenso.ro
Oana Georgescu
PR Specialist
Mobil: 0741106723
E-mail: oana.georgescu@sensotv.ro / pr@sensotv.ro
https://www.facebook.com/pages/Galeria-Senso/656699487722691

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu