joi, 22 ianuarie 2015

Evolutia marinei autohtone




Ion Friptu


Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, Chisinau, Republica Moldova


22 ianuarie 2015





    Pornind de la plute primitive, monoxile, tumbaze şi bărci, scobite din trunchiuri de copaci, opere de muncă și inspirație ale dubăsarilor şi meşterilor corăbieri geto-daci, urmașii lor, talentații constructori navali din Moldova şi Tara Romînească, însuşind în decursul veacurilor experienţa înaintașilor săi și a altor țări cu ieșire la mare, au creat, prin grele încercări și muncă neostenită, Marina Moldovenească.


    Negustorii-navigatori moldoveni intrețineau intense relaţii comerciale cu oraşele de pe la Mărea Neagră și Mărea Mediterană, ajungînd pînă în apele imense ale Atlanticului, dezvoltînd economia ţării, în timp ce flota militară asigura integritatea şi siguranţa hotarelor naționale.
Remarcabilii domnitori Mircea cel Bătrîn, Petru Muşatinul, Alexandru cel Bun, Vlad Țepeș, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir și alții ne-au lăsat o moştenire istorică excepţională, plină de fapte și realizări, asigurînd condiții prielnice pentru relansarea și consolidarea construcției de nave și a traficului comercial intern și extern al țării.


   La 17 martie 2009, Republica Moldova și-a redobîndit calitatea de stat cu ieşire la Marea Neagră, construind la străvechea confluenţa dintre Istra și Piretus, simbol natural al unirii, un terminal şi un port maritim.
    Moldovenii – moştenitori ai tracilor, geţilor şi dacilor, iarăşi au demonstrat lumii esenţa lor creativă.
  La început de secol și mileniu nou, numai de noi depind următorii pași pe drumul greu, dar onorabil al renaşterii țării noastre, tărîm al veșniciei pe țărm și la mare.

***Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu