joi, 2 octombrie 2014

Pe simezele Sibiului



Arta plastica contemporana romaneasca


Tudor Zbarnea


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


3 - 29 octombrie 2014





Vernisaj: 3 octombrie 2014, Sala de Expozitii Temporare, ora 14:00.

   TUDOR ZBÂRNEA (născut la 29 decembrie 1955 în Nisporeni, Moldova) este absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice A. Plămădeală din Chişinău şi al Universităţii de Arte G. Enescu din Iaşi, Secţia pictură (clasa profesorului Corneliu Ionescu). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi România și al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO, Paris. Din 2001 este rezident al Cité Internationale des Arts din Paris. Debutează în anul 1984 în cadrul unei expoziţii republicane de artă contemporană organizată la Chişinău.


    Format în preajma unor reputaţi artişti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev şi Andrei Sârbu, Tudor Zbârnea şi-a construit de timpuriu un profil artistic propriu, puternic. În creația sa se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic, care păstrează în permanenţă funcţia expresivă a culorii. Pictura pentru el rămâne o formă de cercetare artistică, problematica ei fiind concentrată asupra unei dimensiuni existenţiale care tinde să lase urme în memoria colectivă. Discursul său pictural, de cea mai autentică sensibilitate cromatică, se configurează din mai multe cicluri, printre acestea evidenţiindu-se Schimb de tăceri, Părinţi, Ritmuri ancestrale, Axe totemice, Între Tată şi Fiu, Urme, Între Cer şi Pământ şi Recurs arhetipal, ultimul incluzând şi o serie de lucrări de referinţă de mari dimensiuni, realizate într-o stilistică inovatoare – Inserţii arhetipale, Adâncuri, Defolierea memoriei, Detaşare, Stratificarea memoriei, Ritual, Dans arhaic, Redescoperire, Idoli etc.—lucrări care pot fi considerate un act de recuperare a unor valori pierdute sau uitate, un act de redobândire a echilibrului interior, care rezonează cu memoria colectivă, revendicând concomitent şi un obiectiv suprem, cel al unităţii spirituale a întregii umanităţi.


   Tudor Zbârnea a participat la peste 250 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale, organizând şi 27 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă din Moldova, România şi alte țări (Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina). Creația artistului este apreciată în presă şi literatura de specialitate de prestigioși critici și istorici de artă din Moldova, România, Belarus, Italia etc.

***Text oferit de curatorul expoziţiei: dr. Alexandru Sonoc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu