miercuri, 24 septembrie 2014

Institutul Cultural Român - New York




Prezențe românești peste hotare


Claudiu Turcuș


SUA




    ICR New York are plăcerea de a vă invita la un triplu eveniment, menit a promova în SUA literatura și cinematografia din România ultimelor decenii, cu participarea criticului Claudiu Turcuș și în parteneriat cu două prestigioase universități americane.
    Mai întâi, în data de 26 septembrie, ICR New York va susține prezența domnului Turcuș la cea de a 9-a Conferință anuală a Association of Adaptation Studies, organizată, sub titlul Adaptări și multiplicități, la Flagler College din St. Augustine, Florida, unde a fost invitat pentru o conferință ce are ca subiect adaptarea cinematografică a romanului central-european, printr-un studiu de caz: Ecranizarea banalității răului. Adaptarea ca “pact testimonial” în Fără destin de Lajos Koltai.
    ICR New York organizează un al doilea eveniment în data de 1 octombrie, împreună cu Hunter College / CUNY (City University of New York). Aici, prelegerea domnului Turcuș, Cristi Puiu și contextul “noului val” din cinematografia românească, va fi însoțită de proiecția filmului Moartea domnului Lăzărescu. La colocviul ce va urma vor lua cuvântul doamna Ivone Margulies și domnul Gustavo Mercado, profesori la Departamentul de film și studii media din cadrul prestigioasei universități-gazdă și nume de referință în domeniul filmului. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de Q & A, cu participarea publicului, format în majoritate din studenți americani.
    Un al treilea eveniment a fost programat în data de 2 octombrie la sediul ICR New York, unde domnul Turcuș va susține workshop-ul După trecut. Imagini ale tranziției în literatura și cinematografia recente din România. În opinia invitatului, acest eveniment se dorește o abordare interdisciplinară, relevantă atât pentru publicul american, cât și pentru publicul românesc din diaspora; “un fel de bilanț imagologic, care trece prin romanele lui Bogdan Suceavă, Florina Ilis șau Petru Cimpoeșu și filmele lui Cristi Puiu, Stere Gulea, Corneliu Porumboiu sau Florin Șerban; o retrospectivă puzzle - cu miză estetică, socială, identitară - din care să poată fi recompusă o imagine globală a reprezentării tranziției românești”.
    Claudiu Turcuș este critic literar și de film, lector la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teatru și Televiziune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu