marți, 11 februarie 2014

Chemarea ortodoxiei




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Libraria Predania, Bucuresti


13 februarie 2014




M-a interpelat o profesoara :
<<Nu-i asa ca Hristos a fost pana la varsta de treizeci de ani in India?>>
<<Doamna, Hristos este Dumnezeu. El este Creatorul indienilor.
(Mai inainte de a se face Avraam, Eu sunt /Cf Ioan 8,58) Este Dumnezeu, dar Si-a motivat invatatura – El este singura cale.>>”
(Parintele Arsenie Papacioc, ,,Singur Ortodoxia”, Ed. Sophia, 2008)

  M-a amuzat umorul Parintelui, dar e un umor de suprafata ca tot la ,,suprafata" vietuieste si omul de astazi, prin propria-i alegere si vointa; in spate stau ascunse, insa, durerea si necazul pentru omul cazut in pierderea ereziei de toate culorile si toate neamurile.
  Astazi, omul este in goana dupa senzationalul egalitatii cu Hristos, pentru ca el crede ca Acesta-I doar om, personaj istoric, ganditor… cumva…si vrea sa-I semene ca sa-L intreaca …dar el nu stie, precum ,,doamna profesoara” , nu mai cunoaste Adevarul Scripturistic.
   In realitatea revelata a Sfintei Predanii, Hristos este Insusi Dumnezeu ( ,,Iar Eu şi Tatăl Meu una suntem. “ Ioan 10,30 ) Dumnezeu adevarat si om adevarat, avand doua firi dumnezeiasca si omeneasca, intr-o singura persoana/ipostas al Sfintei Treimi care este, dupa Arhimandritul Sofronie: ,,o singura Putere si Trei Fete (Tatal, Fiul si Duhul Sfant)” iar dupa Sf. Grigorie Teologul: ,, O singura Fire in trei proprietati, intelegatoare, desavarsite, existand prin ele insele; deosebite in numar, dar nu deosebite in Dumnezeire".
Si asa se face ca...
necunoscand Cine este Hristos Mantuitorul si implicit, nesocotindu-L, omul:
-isi rateaza propria sa cunoastere- el insusi fiind creat,, dupa chipul Lui Dumnezeu", fie ca mintea sa il lasa sa stie, fie ca nu;
-pe sine insusi se pierde
- si-si anuleaza propria sa sansa de a deveni ,,dupa asemanare cu Dumnezeu". („Suntem după Chip prin creaţie ,iar după asemănare prin noi înşine, prin voinţa noastră liberă", spune Sfanţul Grigorie de Nyssa. )

Elaboram argumentul la Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan 
si Intrebatorul Ciprian Voicila
Joi, 13 februarie 2014 la intalnirea cu Tema: CHEMAREA ORTODOXIEI!
ora 19:30, Libraria Predania, Str.Vulturilor nr.8, Bucuresti

Doamne ajuta!
Nicoleta Vascan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu