marți, 9 decembrie 2014

Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Florile Dalbe




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


13 - 14 decembrie 2014




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti organizează, în perioada 13-14 decembrie 2014, Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Florile Dalbe.
    Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul fac din acest program un veritabil eveniment cultural. Cetele mascaţilor se vor aduna şi vă vor arăta cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun.
   Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, zurgălăi şi jocuri cu măşti, iar de pe mesele împodobite, vă îmbie vin şi cozonaci, covrigi şi colaci, nuci şi mere, produse gastronomice tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv produse bio.
   Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, 13 decembrie, la ora 11.00, când vă aşteptăm cu mici surprize în Galeria de Artă Populară Contemporană, apoi veţi putea asculta colinde tradiţionale interpretate de colindătorii Centrelor de detenţie din Craiova, Ploieşti şi Bucureşti. (programul face parte din Proiectul Flori de mucigai care îşi propune promovarea bunelor relaţii între semeni şi reintegrarea în societate a persoanelor lipsite de libertate).
    Duminică, începând cu ora 11.00, cetele de mascaţi se vor aduna într-o mândră paradă a obiceiurilor de Anul Nou, alături de grupuri de colindători din Maramureş, Buzău, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Teleorman, după care vor colinda pe la streşinile caselor din muzeu, ca odinioară, fiind întâmpinate de gazde cu mere, nuci şi colaci. Vor fi cete din diferite zone ale ţării, cu obiceiurile specifice: Capra, Ursul, Moşii şi Babele, Căiuţii, Pluguşorul, Sorcova, Colindele.
    E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei. Veniţi la Muzeu şi redescoperiţi datinile strămoşeşti, simţiţi-vă din nou copii şi colindaţi alături de noi şi grupurile de colindători pentru a aduce bucurie în sufletul tuturor.

La mulţi ani şi Sărbători fericite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu