luni, 27 octombrie 2014

Gravura finlandeza




Arta plastica contemporana


Galeria de Arta Gheorghe Naum, Braila


4 noiembrie 2014




   Vă invităm marţi, 4 noiembrie, ora 13:00, în spaţiul Galeriei Gheorghe Naum, la vernisajul expoziţiei de gravură a Asociaţiei Graficienilor din Turku, Finlanda.
   Expoziţia reuneşte 15 artişti de vârste şi orientări diferite. Aceştia sunt: Annette Almarsund, Annika Dahlsten, Yrjänä Ermala, Matti Helenius, Minna Jokela, Juha Joro, Ulla-Maja Kallinen, Marita Mikkonen, Marjatta Nuoreva, Veronika Ringbom, Marja Salonen, Nea Silavuori, Panu Thusberg, Tea Tikka şi Merja Ylitalo.
    Cele 47 de lucrări, realizate în aproape toate tehnicile gravurii, acoperă un evantai larg de preocupări, potrivit înzestrării şi sensibilităţii fiecărui autor. Subiectele abordate variază de la compoziţii decorative cu o vagă tentă exotică la monumentale detalii anatomice, redate hiper-realist, şi de la scene urbane la peisaje de tundră. În unele cazuri, maniera de lucru împrumută ceva din acuitatea şi lapidaritatea stencils-urilor; în altele, profuziunea de detalii şi gustul pentru fantastic cheamă în minte stilistica ilustraţiilor din vechile cărţi de poveşti.
    Asociaţia Graficienilor din Turku (Turun Taidegraafikot Ry.) a fost constituită în 1933, la iniţiativa unui grup de artişti locali. Animat de dorinţa de a susţine activitatea într-un domeniu mai puţin frecventat până atunci, grupul şi-a propus să cultive gustul pentru gravură în rândul publicului larg, organizând consecvent expoziţii, ateliere şi concursuri. Astăzi, după mai bine de opt decenii de activitate aproape neîntreruptă, Asociaţia este recunoscută drept una dintre cele mai longevive şi mai dinamice prezenţe de pe scena artistică finlandeză. Harta expoziţiilor sale internaţionale, foarte extinsă încă din primii ani de la înfiinţare, include, începând cu luna noiembrie a acestui an, şi oraşul nostru.
   Vernisajul se va desfăşura în prezenţa E.S. Dna Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei în România.
***Muzeul Brailei Sectia de Arta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu