joi, 16 octombrie 2014

Festivalul "orchestrei in miniatura"



Serile de Chitara


Bucuresti


editia a IV-a, 29 octombrie - 29 noiembrie 2014


 


Photo: „Serile de chitară”, ediţia a IV-a, toamna 2014 

În perioada 29 octombrie – 26 noiembrie se va desfăşura în Bucureşti cea de-a patra ediţie a „Serilor de chitară”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, festival care aduce în prim-plan chitara, minunata „orchestră în miniatură”, cum o numea Hector Berlioz. La această ediţie de toamnă sunt invitaţi patru interpreţi: chitaristul-compozitor Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu; Mircea Gogoncea, recent câştigător al marelui premiu David Russell, oferit de celebrul chitarist scoţian în cadrul unui concurs desfăşurat la Royal College of Music din Londra; Cristian Grămesc, absolvent al cursurilor de master ale Academiei „Mozarteum” din Salzburg şi Costin Soare, cel care a lansat recent CD-ul „Nocturne şi dansuri”. Alături de acesta din urmă va concerta un invitat special, mezzosoprana Claudia Codreanu, una dintre vocile importante ale scenei lirice româneşti.

Ca într-un puzzle, fiecare concert va adăuga câte o nouă piesă la o istorie a chitarei care porneşte de la vihuela renascentistă (Nárvaez, Mudarra), trecând prin epoca barocă (Bach) şi cea clasică (Sor), prin efuziunile (neo)romantice ale unor compozitori precum Tárrega, Albeniz, Pernambuco, Barrios, Villa-Lobos şi Castelnuovo-Tedesco, pentru a ajunge în secolul XXI, cu două lucrări prezentate în premieră absolută: Suita a patra de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu şi Badriya de Gabriel Mălăncioiu. În deschiderea fiecărui concert, tineri chitarişti în afirmare vor susţine un microrecital, o componentă importantă a proiectului asociaţiei care îşi propune sprijinirea şi promovarea acestora. De altfel, pe toată perioada festivalului, la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” se va desfăşura o serie de patru masterclass-uri dedicate chitariştilor din colegiile şi liceele de muzică.

Mai multe informatii aici: http://www.tinerimearomana.ro/calendar-evenimente_doc_95_serile-de-chitara-editia-a-iv-a-toamna-2014_pg_0.htm

     În perioada 29 octombrie – 26 noiembrie se va desfăşura în Bucureşti cea de-a patra ediţie a Serilor de chitară, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, festival care aduce în prim-plan chitara, minunata "orchestră în miniatură”, cum o numea Hector Berlioz. 
   La această ediţie de toamnă sunt invitaţi patru interpreţi: chitaristul-compozitor Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu; Mircea Gogoncea, recent câştigător al marelui premiu David Russell, oferit de celebrul chitarist scoţian în cadrul unui concurs desfăşurat la Royal College of Music din Londra; Cristian Grămesc, absolvent al cursurilor de master ale Academiei Mozarteum din Salzburg şi Costin Soare, cel care a lansat recent CD-ul Nocturne şi dansuri. Alături de acesta din urmă va concerta un invitat special, mezzosoprana Claudia Codreanu, una dintre vocile importante ale scenei lirice româneşti.
     Ca într-un puzzle, fiecare concert va adăuga câte o nouă piesă la o istorie a chitarei care porneşte de la vihuela renascentistă (Nárvaez, Mudarra), trecând prin epoca barocă (Bach) şi cea clasică (Sor), prin efuziunile (neo)romantice ale unor compozitori precum Tárrega, Albeniz, Pernambuco, Barrios, Villa-Lobos şi Castelnuovo-Tedesco, pentru a ajunge în secolul XXI, cu două lucrări prezentate în premieră absolută: Suita a patra de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu şi Badriya de Gabriel Mălăncioiu. 
    În deschiderea fiecărui concert, tineri chitarişti în afirmare vor susţine un microrecital, o componentă importantă a proiectului asociaţiei care îşi propune sprijinirea şi promovarea acestora. De altfel, pe toată perioada festivalului, la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti se va desfăşura o serie de patru masterclass-uri dedicate chitariştilor din colegiile şi liceele de muzică.

Mai multe informatii aici:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu