vineri, 26 septembrie 2014

Icoanele pe sticlă din Sibiel




Biblioteca Municipala St. L. Roth, Medias


Giovanni Ruggeri


7 octombrie 2014





   Giovanni Ruggieri, jurnalist şi eseist, autor al cărţii Icoanele pe sticlă din Sibiel va fi prezent la Mediaş. Evenimentul va avea loc la Biblioteca St. L. Roth marţi, 7 octombrie, de la ora 17.00.
   Originea şi semnificaţia icoanelor pe sticlă din Transilvania, cu o amplă prezentare a colecţiei din Sibiel şi povestea naşterii şi dezvoltării Muzeului Zosim Oancea, reprezintă conţinutul recentei cărţi semnate de Giovanni Ruggeri, un jurnalist bun cunoscător al României.
   În şaptezeci şi două de pagini de text, îmbogăţite cu numeroase fotografii color ale celor mai frumoase icoane ale Muzeului, este ilustrată istoria extraordinară păstrată la Sibiel.
   Giovani Ruggieri este autorul multor reportaje despre România şi Europa de Est.
Muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, fondat de părintele Zosim Oancea în plin regim comunist, în 1983, este cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din lume. Sticla era suport de icoane de pe vremea romanilor şi bizantinilor, dar la noi punctul de plecare al alegerii sticlei ca suport a fost, se pare, minunea de la Mănăstirea Nicula, în Maramureş: la 1699 icoana Fecioarei, pictată pe lemn, a început să lăcrimeze, minune care a transformat mănăstirea din Maramureş într-un loc de pelerinaj dinspre Transilvania şi Moldova.
   Până la înjghebarea colecţiei de icoane de la Sibiel, comuna Sălişte, la aproximativ 20 de kilometri vest de Sibiu, a mai trecut însă destulă vreme. Muzeul a adus satului includerea în patrimoniul cultural al UNESCO, la amenajarea sa contribuind inclusiv Consiliul Ecumenic al Bisericilor de la Geneva.
    În colecţia părintelui Oancea se mai găsesc icoane din Banat şi Nordul Moldovei, multe dintre ele având o vechime de peste 200 de ani, iar în timp suportul icoanelor s-a diversificat, muzeul incluzând astăzi şi pictura pe lemn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu