miercuri, 3 septembrie 2014

Din capitala poeziei clasice japoneze



Colocviul Național de Poezie Clasică Japoneză


Constanța


ediția a XX-a, 9 - 11 septembrie 2014





Laura Vaceanu

   Constanța este unul dintre puținele orașe din România care promovează, prin manifestări anuale, cultura și civilizația din fascinanta Țară a Soarelui Răsare. Povestea acestei coloborări româno-japoneze a început în urmă cu 22 de ani, în anul 1992, când graficianul și poetul Ion Codrescu, un mare admirator al culturii nipone, a înființat, în orașul de la malul Mării Negre, o Societate de Haiku, cu un an "mai mică” decât Societatea Română de Haiku din București, fondată, în 1991, de Florin Vasiliu. 
    Frumoasa poveste continuă și acum la Constanța, unde se va organiza, săptămâna viitoare, o manifestare cu o tradiție de două decenii: Colocviul Naţional de Poezie Clasică Japoneză. Evenimentul cu tema De la tanrenga la tanka spre renga-renku se va desfășura în perioada 9-11 septembrie, la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu, la Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman şi la Biblioteca Centrului Cultural din oraşul Ovidiu.
    Programul manifestării va cuprinde, pe lângă un recital în lectura autorilor, o sesiune de comunicări și dezbateri despre haiku, tanka, renku, prezentări și lansări de carte, dar și o expoziţie inedită de grafică şi haiku - Caii în Deltă, de Andana Călinescu, din București.       
   Aceste manifestări culturale și multe altele sunt incluse în programul celei de-a XX-a ediții a Colocviului Naţional de Poezie Clasică Japoneză.
    "În program avem și o excepţională expoziţie intinerantă de foto-haiku - Declic în silabe, de Constantin Dumitru Brosu, Mihaela Băbuşanu Amalanci și Oana Gheorghe din Bacău, un recital tanka, realizat de elevi de la Grupul Şcolar Ion Podaru din Ovidiu, coordonaţi de actorul Ştefan Glinţă, o expoziţie deosebită de origami, realizată de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 8, coordonați de profesoara Iulia Ciuche. 
   Vă aşteptăm cu drag, în perioada 9-11 septembrie, să împărtăşim impresii şi idei despre lirica japoneză şi nu numai”, spune președintele Societății de Haiku din Constanța, Laura Văceanu.
    De asemenea, o parte dintre participanții la cea de-a XX-a ediție a Colocviului vor avea ocazia de a vorbi despre poezia de inspirație niponă în România la bordul navei Peace Boat, cu pasageri din Țara Soarelui Răsare. Evenimentul va avea loc pe 11 septembrie, de la ora 10.00, atunci când nava de croazieră se va afla în Portul Constanța.
***telegrafonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu