joi, 14 august 2014

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Aurel Rosu


Galeria de Arta DANA, Iasi


18 august - 18 septembrie 2014



   Galeria de artă DANA invită publicul ieşean la deschiderea expoziţiei de pictură și sculptură semnată de către artistul vizual AUREL ROȘU care va avea loc luni, 18 august 2014, ora 18.00,  pe strada Prof. Cujbă nr. 17. În deschiderea evenimentului va vorbi scriitorul Grigore Ilisei.
  Artist consacrat, - Președinte al Uniunii Artiștilor Platici din România-filiala Oradea și șef al Secției de Artă la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Aurel Roșu este la prima sa expoziție personală la Iași, o expoziție ce include 52 lucrări de pictură și 14 lucrări de sculptură.
   "Pictura propusă de Aurel Roşu în ultimii douăzeci de ani şi-a dobândit consistenţa plastică şi a mesajului prin ştiinţa cu care a reuşit să înlăture balastul vizual inutil dintr-o compoziţie, prin apelul la o soluţie de reprezentare-bidimensionalitatea-, ce obligă la a concentra în prim plan doar elementele fundamentale pentru alcătuirea punerilor în pagină, elemente care astfel capătă conotaţie de arhetip, respectiv de model ideal al obiectelor reprezentate, care astfel ajung să concentreze în sine şi să transmită, în egală măsură, esenţele mesajelor ce le conţin. La rândul lor, simbolurile conturate pe suprafaţa acestora, precum şi asocierile cromatice, vin să asigure şi ele relevarea obiectivă a idealurilor inclusiv din perspectivă estetică…
   După 1989 Aurel Roşu s-a aplecat şi asupra sculpturii. Nu neapărat făcând din aceasta o preocupare principală, cât ca şi o încercare de a da concreteţe materială unora dintre temele ce l-au fascinat în pictură. Transformarea însemnului de pe pânză într-un obiect tridimensional se produce firesc, rezultatul fiind maturizarea unor compoziţii credibile în coordonatele lor principale, spirituale şi materiale deopotrivă. Inteligenţa cu care exploatează materia primă - în cazul lui lemnul de tei pe suprafaţa căruia apar serii de stop-cadruri, realizate cu ajutorul baiţurilor, acrilurilor, tuşurilor, de fapt detalii grafice ce au calitatea de repere utile în înţelegerea temelor redate, unele noi, cum ar fi pendulul, peştele, altele preluate din pânzele sale -, ne demonstrează încă odată cât de importante sunt pentru consacrarea ideilor sale: timpul, credinţa şi cultura…     Este limpede că societatea are nevoie de asemenea mesaje ideatice şi estetice precum cele lansate de Aurel Roşu. Ele sunt, poate,singurele în măsură să ne asigure supravieţuirea într-o societate ce parcă renunţă tot mai mult la respectul celuilalt.” (Aurel Chiriac, critic de artă)

Expoziția va fi deschisă în perioada 18 august - 18 septembrie 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu