miercuri, 6 august 2014

Exponatul lunii




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 august 2014






COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 august 2014, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii august 2014 face parte din colecţia de artă a MCDR, fiind reprezentat de o icoană cu tema Maica Domnului cu Pruncul, datată la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX. Autorul icoanei nu se cunoaşte, însă piesa este atribuită centrului de pictură de la Nicula (judeţul Cluj).
   Este o icoană pe sticlă, realizată în culori tip tempera, obţinute din pigmenţi naturali, în unul dintre cele mai reprezentative centre de iconari din Transilvania – Nicula. Scena o reprezintă pe Maica Domnului ce ţine în braţe în partea stângă pe Pruncul Iisus. Maforionul Mariei este bogat drapat, Iisus este redat frontal, cu dreapta binecuvântând iar în stânga ţinând Cartea Sfânta închisă, pe cap poartă coroana împărătească. Fundalul prezintă motive florale stilizate, supradimensionate. În partea superioară, pe două benzi albe sunt inscripţionate, cu litere chirilice, numele personajelor reprezentate. Nimburile sunt marcate cu foiţă de aur, cea a Mariei prezentând un decor cu motiv vegetal.

Biroul de Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu