miercuri, 30 iulie 2014

Urmele mocanilor saceleni in Dobrogea




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Galati


1 august - septembrie 2014





   Prin proiectul cultural Circuit turistic muzeal în judeţul Galaţi, iniţiat de Consiliul Judeţului Galaţi şi finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional Regional 2007-2013, muzeele gălăţene au fost promovate şi în judeţul Braşov. În urma acestei promovări, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi a încheiat un parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov cu privire la itinerarea expoziţiei dedicată mocanilor din Ardeal care de-a lungul secolelor, în transhumanţa lor către sudul Moldovei sau Dobrogea treceau şi prin ţinutul Covurlui, implicit prin Galaţi.
    Vineri, 1 august 2014, ora 13.00, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov vă invită la vernisajul expoziţiei: URMELE MOCANILOR SĂCELENI ÎN DOBROGEA.
   Expoziţia este dedicată familiilor de mocani săceleni: Median, Oancea şi Bobeş şi prezintă rolul acestora în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea.
   "Încă din secolul al XV-lea românii din unele zone din sudul Transilvaniei au practicat păstoritul transhumant, caracterizat prin văratul turmelor de oi pe păşunile montane şi iernatul lor în Bărăgan şi Dobrogea, în luncile şi bălţile Dunării. Urmele lor în Dobrogea au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.”
    Evenimentul va avea loc la secţia Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi din str. Domnească, nr. 25.
Organizator expoziţie: muzeograf Adrian Zăinescu

INTRAREA LIBERĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu